Ombudsman spreekt over open overheid bij prijsuitreiking Journalist van het Jaar

Nieuwsbericht
Foto van Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer

De Nederlandse overheid is ‘een publieke zaak’ en het vertrouwen van iedereen in de publieke zaak is gediend met transparantie en openheid. Het is in strijd met het publieke belang om strategisch om te gaan met informatie van de overheid en zo andere belangen te dienen dan transparantie. Dit heeft Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman, vandaag gezegd tijdens de prijsuitreiking aan de journalist van het jaar, Brenno de Winter.

Brenninkmeijer presenteerde tijdens deze uitreiking zijn uitgangspunten voor een open overheid.
Hij zegt: 'Iedereen heeft een feilloos kompas voor wat eerlijk is of niet. De prijs voor het niet eerlijk zijn met overheidsinformatie is verlies aan vertrouwen en geloofwaardigheid.' Het verdraaien of achterhouden van informatie komt altijd uit en beschadigt het vertrouwen in de publieke zaak.

De onderzoeksjournalist De Winter krijgt de prijs vanwege zijn primeurs over onder meer de misstanden rond de OV-chipkaart en over de slechte beveiliging van voornamelijk overheidswebsites. Volgens de jury is het bijzonder hoe de Winter deze belangrijke maatschappelijke thema’s op de kaart heeft weten te zetten en roemt zijn volharding en doorzettingsvermogen. De Journalist van het Jaar wordt gekozen door de redactie en de redactie-adviesraad van Villamedia, vaksite en -tijdschrift voor de mediawereld.