Nationale ombudsman onderzoekt Q-koorts

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De Nationale Ombudsman onderzoekt hoe patiënten die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid.

    Veel patiënten voelen zich niet gezien en niet gehoord. Ombudsman Brenninkmeijer: 'Zij missen erkenning en passende acties van de overheid om tegemoet te komen aan hun problemen. Hierbij kan gedacht worden aan onbereikbare therapieën door hoge reiskosten, hoge ziektekosten of opgelopen studievertraging. De overheid heeft hier geen oog voor. Hierdoor hebben zij het vertrouwen in de overheid verloren.'

    Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht. Brenninkmeijer is niet tevreden over het antwoord van minister Schippers op zijn vraag hoe zij tegemoet kan komen aan de problemen van deze Q-koortspatiënten. Brenninkmeijer: 'Het gaat erom dat het evenwicht wordt hersteld.' Zijn onderzoek moet onder meer duidelijk maken in hoeverre de patiënten voldoende toegang hebben tot medische zorg. ,,Misschien moet ook worden nagedacht over een excuus. De overheid heeft keuzes gemaakt waarvan deze mensen de dupe zijn geworden.'' Het onderzoek wordt in de loop van dit jaar afgerond.

    Honderden chronisch zieken door Q-koorts

    De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden zijn chronisch ziek geworden. Zeker twintig patiënten zijn al dan niet in combinatie met een andere aandoening overleden.