Dinsdag 19 juni presentatie rapport Q-koorts

Nieuwsbericht

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, presenteert dinsdag 19 juni om 10.30 uur zijn rapport over Q-koorts in Perscentrum Nieuwspoort.

De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden zijn chronisch ziek geworden.

Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en niet gehoord door de overheid. Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht. Hij is daarom in januari dit jaar een onderzoek gestart. Hij onderzocht hoe patiënten die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid.

In het kader van dit onderzoek heeft de Nationale ombudsman op 24 april de oud-ministers Klink en Verburg tijdens een openbare hoorzitting in ‘s-Hertogenbosch over Q-koorts gehoord. Hij heeft ook de heren Van de Sande (GGD Hart voor Brabant), Van Lokven (voormalig ZLTO) en Richardus (Erasmus MC) gehoord. Daarnaast zijn twee patiënten aan het woord geweest om hun verhaal te vertellen.

Vanaf 10.30 uur is het rapport beschikbaar via de website van de Nationale ombudsman.