Belastingdienst: automatiseren belastingteruggave oorzaak voor vertraging in uitbetaling

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Foto van een rekenmachine en geld

    In oktober 2011 heeft de Belastingdienst het verrekenen van de voorlopige teruggave inkomstenbelasting met openstaande belastingschulden geautomatiseerd. Gevolg was dat mensen met een betalingsregeling voor hun belastingschuld geen maandelijkse belastingteruggaaf meer uitbetaald kregen. De Belastingdienst had ten onrechte alleen rekening gehouden met de éénmalige belastingteruggaaf en niet de maandelijkse. De Belastingdienst heeft de fout erkend en inmiddels opgelost.

    Over deze fout van de Belastingdienst ontving de Nationale ombudsman tientallen klachten. We hebben contact gezocht met de Belastingdienst om de oorzaak van het probleem te achterhalen en te spreken over de oplossing. De Belastingdienst draaide de verrekening met de voorlopige teruggaaf snel terug en bood excuses aan. Voor een kleine groep blijft echter een vertraging van maximaal twee weken zitten in de uitbetaling van de teruggaaf. In hun situatie moest de uitbetaling van de belastingteruggaaf handmatig worden verwerkt om de automatische verrekening te voorkomen.

    De ombudsman waardeert de snelle aanpak van het probleem door de Belastingdienst. Wel merkt hij op dat de Belastingdienst zorgvuldiger te werk moet gaan bij het doorvoeren van zulke grote veranderingen. Gaat er iets mis, dan treft het immers een grote groep mensen en in dit geval een groep die het geld vaak hard nodig heeft.