Meldpunt voor gepeste homo's gesloten

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Meldpunt

    Het meldpunt van de ombudsman voor gepeste homo's is vandaag gesloten. Homo’s die problemen hebben met de gemeente of de politie over pestgedrag hebben dat in oktober kunnen melden via de website van de Nationale ombudsman. Die wil zo een goed beeld krijgen van de problematiek.

    Aanleiding is het aantal meldingen op het homopestmeldpunt van de Gay Krant. Dat kwam ter sprake in het tv-programma  Eva Jinek op Zondag van 2 oktober jl. Daar was Brenninkmeijer samen met hoofdredacteur Henk Krol te gast. Krol heeft de ombudsman toen gevraagd het homopestmeldpunt van de Gay Krant over te nemen.

    Sommige homo’s hebben te maken met pestgedrag en ondervinden overlast in hun woonomgeving. De ombudsman vindt het belangrijk om een goed beeld krijgen van die problematiek en daar kunnen de meldingen bij helpen. Hij wil zich sterk maken voor een effectieve aanpak van geweld tegen homo’s en de problematiek aan de orde stellen bij het OM, de politie en gemeenten.

    Niet alleen de Gay Krant ontving veel meldingen op hun hompestmeldpunt. Ook Art.1 dat zich inzet voor het voorkomen en bestrijden discriminatie kreeg veel meldingen binnen over de problematiek.

    Hoe nu verder?

    Het college Procureurs generaal speelt een actieve rol. Er heeft een gesprek plaatsgevonden tussen Henk Krol en het college waarin concrete afspraken zijn gemaakt over praktische zaken, zoals het aanwijzen van contactpersonen en het toetsen van de meldingen. De ombudsman en het OM gaan samen optrekken om homopesten effectief tegen te gaan. Wij zullen daar de gemeenten en de politie bij betrekken. Naar verwachting zal de ombudsman in december aangeven wat homo’s naar zijn mening redelijkerwijs van de overheid kunnen verwachten als zij pestgedrag ervaren.