Kinderombudsman start op 1 april

Nieuwsbericht
Foto van Kinderombudsman Marc Dullaert die wordt beedigd in de Tweede Kamer

Vanaf 1 april is de Kinderombudsman hét adres in Nederland voor kinderrechten. Marc Dullaert is vandaag beëdigd door de Tweede Kamer als de Kinderombudsman. Zijn eerste pijlen richt hij op het opzetten van een onafhankelijke kinderrechtenmonitor om te zien hoe het in Nederland is gesteld met de kinderrechten. Daarnaast laat hij ook zijn agenda bepalen door kinderen en jongeren zelf. Hij gaat met hen in gesprek over wat zij vinden dat de Kinderombudsman moet oppakken.

Met de Kinderombudsman is Nederland een onafhankelijke instantie rijker, die zich inzet voor de rechten van het kind. Die rechten zijn in 1989 vastgelegd door de Verenigde Naties. Ieder kind heeft bijvoorbeeld recht op onderwijs en zo goed mogelijke gezondheidszorg. Nederland is het 34e Europese land met een Kinderombudsman. Vandaag is Marc Dullaert beëdigd door de voorzitter van de Tweede Kamer tot Kinderombudsman. Op 1 april treedt de Wet Kinderombudsman in werking en is de Nederlandse Kinderombudsman een feit.

Kinderrechtenmonitor

Ook in Nederland worden kinderrechten geschonden. Startpunt voor het werk van de Kinderombudsman is een goed overzicht van de stand van zaken als het gaat om de kinderrechten. Op welke gebieden gaat het goed? En waar zitten juist de knelpunten? De kinderrechtenmonitor geeft Nederland inzicht in de manier waarop kinderrechten worden nageleefd. Daarnaast geeft het de Kinderombudsman informatie om scherp te bepalen waar zijn inzet nodig is. De komende tijd gaat de Kinderombudsman de mogelijkheden onderzoeken om een onafhankelijke kinderrechtenmonitor op te zetten.

Participatie

De Kinderombudsman doet zijn werk voor en met kinderen en jongeren. Waar zijn inzet nodig is, wil hij ook graag horen van kinderen en jongeren zelf. Hij gaat de komende tijd vooral actief luisteren naar wat zíj belangrijk vinden. Bijvoorbeeld tijdens het Nationaal Jeugddebat en tijdens de vele kennismakingsgesprekken die hij de komende tijd heeft.

Een ander speerpunt van de Kinderombudsman is dat hij het belangrijk vindt dat kinderen en jongeren zich bewust zijn van hun rechten. Pas dan zijn zij immers in staat om voor hun eigen rechten op te komen. Om kinderen en jongeren bewust te maken van hun rechten gaat de Kinderombudsman een campagne ontwikkelen.

Website

Op dekinderombudsman.nl kan iedereen lezen wat de Kinderrechten zijn, wie de Kinderombudsman is en wat hij precies kan en mag doen.