Burgers in slagschaduw van wegaanleg

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Foto van bovenleidingen van een trein

    De Nationale ombudsman vindt dat Rijkswaterstaat aandacht moet hebben voor mensen die in jarenlange onzekerheid zitten omdat zij in een gebied wonen waar plannen zijn om een weg of spoorlijn aan te leggen. De procedures, vele belangen en politieke factoren zijn er de oorzaak van dat de plannen soms tientallen jaren lang telkens kunnen veranderen, worden afgelast of weer nieuw leven worden ingeblazen, voordat er sprake is van een definitief besluit. Soms is sloop en aankoop van grond en woning al aangekondigd, zijn taxaties zelfs al opgestart, maar wordt alles toch nog weer afgeblazen.

    Schade

    Voor schade die mensen ondervinden als gevolg van een definitief besluit zijn schaderegelingen getroffen, zoals planschade. Maar mensen kunnen ook al in een langdurig onzeker voortraject ernstig gedupeerd raken. Zo wordt hun huis (zo goed als) onverkoopbaar voor een reële, marktconforme, prijs. Dit leidt er voor een aantal mensen toe dat zij toekomstplannen niet (meer) waar kunnen maken. Bijvoorbeeld om te verhuizen i.v.m. een baan ver weg of emigratieplannen, ouderen die graag de laatste jaren in een andere woonomgeving willen doorbrengen e.d. Voor deze vorm van schaduwschade bestaat momenteel geen regeling.

    Tegemoet komen

    De ombudsman vindt dat de belangen van deze mensen onevenredig worden geschaad. Deze burgers verkeren jarenlang in onzekerheid waardoor zij hun toekomstplannen niet kunnen uitvoeren. Niet de overheid, maar de individuele burger draagt de gevolgen van het dienen van het algemeen belang en dat in onbehoorlijk. Brenninkmeijer heeft de minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw Schultz van Haegen gevraagd welke mogelijkheden zij ziet om deze burgers tegemoet te komen.

    Zondagavond 9 oktober besteedt KRO Brandpunt aandacht aan ‘de slagschaduw van wegaanleg’ om 22.15 uur, Nederland 2.  In deze uitzending komen o.a. twee kwesties die de Nationale ombudsman in behandeling heeft aan de orde.