Brenninkmeijer schrijft minister Schippers brief over mantelzorgcompliment

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    Foto van een man en een vrouw

    Mensen die op een wachtlijst staan om te worden opgenomen in een tehuis, kunnen in de tussentijd hun mantelzorgers niet meer bedanken met een mantelzorgcompliment. Dat vindt de Nationale ombudsman niet behoorlijk. 'Juist deze mensen zijn afhankelijk van verzorging van mantelzorgers omdat er voor hen nog geen plek is in een tehuis', aldus ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij vraagt in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een oplossing voor dit probleem.

    Mantelzorgcompliment

    Als blijk van waardering kunnen zorgvragers hun mantelzorger voordragen voor een compliment van 250 euro. De Sociale verzekeringsbank betaalt dit mantelzorgcompliment uit. De Nationale ombudsman heeft klachten van mensen gekregen die dit compliment niet kunnen uitreiken omdat zij op de wachtlijst staan om te worden opgenomen in een verpleeghuis.

    De Nationale ombudsman vindt dat de overheid verwachtingen heeft gewekt om via een regeling een blijk van waardering te geven aan mantelzorgers. Het toekennen van een mantelzorgcompliment van €250 is zo'n blijk van waardering. 'Het onthouden van het compliment is zo een blijk van miskenning, dat kan toch niet de bedoeling zijn', aldus Brenninkmeijer.