DUO ziet af van deurwaarderskosten door naamsverandering

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, ontving vanaf half januari 2010 klachten van mensen die kosten moesten betalen aan de deurwaarder voor een bericht over de naamsverandering van de IB-Groep in DUO. Zij hoeven niet op te draaien voor deze kosten. De Nationale ombudsman heeft met de minister van OCW afgesproken dat die mensen hierover een klacht kunnen indienen bij DUO, dan bekijkt die instantie of de kosten vergoed kunnen worden.

    Vanaf 1 januari 2010 is de Informatie Beheer groep (IB-Groep) niet langer een zelfstandig bestuursorgaan, maar een dienstonderdeel van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), onder de naam Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze overgang zorgde voor kosten voor mensen waarvoor de IB-Groep vòòr 1 januari 2010 een deurwaarder inschakelde om hun openstaande schuld te incasseren. De naamsverandering van de IB-Groep in DUO zorgde er voor dat DUO nu de partij is aan wie deze mensen via de deurwaarder betalen. Sommige van hen ontvingen hierover apart een bericht van de door DUO ingeschakelde deurwaarder. De kosten voor dat bericht -variërend van € 70,- tot € 75,- - berekende de deurwaarder door aan de ontvanger.

    De Nationale ombudsman was er niet gelukkig mee dat de kosten voor de mededeling van de naamsverandering op die manier voor rekening van de ontvanger kwamen. Hij vroeg DUO daarom om een oplossing. Die is er nu. Mensen die uitsluitend vanwege de naamsverandering bericht hebben ontvangen van de deurwaarder en hiervoor moesten betalen, kunnen hierover een klacht indienen bij DUO. DUO beoordeelt vervolgens of de kosten voor vergoeding in aanmerking komen.