Ombudsman start onderzoek naar uitvoering zelfstandigenregeling UWV

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar de manier waarop het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de zelfstandigenregeling heeft uitgevoerd. Een grote groep mensen is geconfronteerd met hoge terugvorderingen en boetes. De vraag is gerezen of mensen wel goed geïnformeerd zijn over de toepassing van de regeling.

    Iemand die een WW-uitkering ontvangt mag met behoud van uitkering een eigen bedrijf starten. Dit is de zg. zelfstandigenregeling. De uren die daaraan besteed zijn moeten worden opgegeven bij het UWV. In 2007 en 2008 hebben UWV en de Belastingdienst met een bestandsvergelijking gecontroleerd op misbruik van de regeling in 2004-2005. Een grote groep mensen is vervolgens geconfronteerd met hoge terugvorderingen en boetes. De ontstane onrust is groot.

    Onderzoek ombudsman

    De afgelopen tijd heeft de Nationale ombudsman meerdere signalen ontvangen over deze problematiek van burgers, uit de media en van de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De klachten gaan over de informatievoorziening door het UWV en over de bejegening van WW-ers tijdens de controle. Naar aanleiding van deze signalen heeft de Nationale ombudsman besloten om een onderzoek uit eigen beweging in te stellen naar de manier waarop het UWV de zelfstandigenregeling heeft uitgevoerd.

    Voor het onderzoek wordt de feitelijke gang van zaken in kaart gebracht. Daarnaast zal het onderzoek van de Nationale ombudsman zich richten op een oplossing voor de ontstane situatie voor de mogelijk gedupeerde WW-ers vanuit het perspectief van behoorlijk overheidsoptreden. Het onderzoek zal in augustus van start gaan.