Nationale ombudsman bekritiseert politie-inzet na dorpsfeest

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft kritiek op de politie-inzet bij een dorpsfeest in Berkenwoude in 2005. Bij onregeldheden na afloop van het feest werd een man ernstig mishandeld door Lonsdale-jongeren, nadat hij eerder had ingegrepen toen een bezoeker van het feest door hen in elkaar werd geslagen. De Nationale ombudsman oordeelt in een rapport naar aanleiding van een klacht dat de politie bij het feest onvoldoende politieambtenaren heeft ingezet om de veiligheid van burgers tijdens en na afloop van het feest te waarborgen.

    Jaarlijks wordt in de gemeente Berkenwoude een meerdaags dorpsfeest georganiseerd bedoeld voor jong en oud uit de nabije omgeving: het Perkouwse feest. In 2005 ontstonden er na afloop van het feest ongeregeldheden. Er braken op meerdere plaatsen gevechten uit tussen groepen mensen, waarvan velen onder invloed van alcohol en/of drugs waren. Een man zag dat een bekende in elkaar werd geslagen door vermoedelijk een groep Lonsdale-jongeren. De man greep in en het incident leek opgelost. Toen de man later naar huis wilde gaan, werd hij van zijn fiets getrokken en door de jongeren zwaar mishandeld. Bij de Nationale ombudsman werden klachten ingediend over het (niet) optreden van de politie.

    Politie-inzet onvoldoende

    De Nationale ombudsman oordeelt na onderzoek dat de politie in dit geval onvoldoende politieambtenaren heeft ingezet om de veiligheid van burgers tijdens en na afloop van het feest te waarborgen. Meer politie-inzet had wellicht kunnen voorkomen dat de gevechten zo uit de hand zijn gelopen en dat de man letsel heeft opgelopen.

    Uit het onderzoek van de Nationale ombudsman bleek dat de toenmalige wethouder een aantal dagen voor het feest al geluiden had gehoord vanuit jeugdwerk dat er tijdens het feest zou worden gevochten. Deze dreiging is door de politie niet serieus genoeg genomen. Daarbij waren er bezettingsproblemen. De Nationale ombudsman zegt in zijn rapport dat burgers van de politie mogen verwachten dat er voldoende voorzorgsmaatregelen worden genomen bij bepaalde (grote) evenementen. Bezettingsproblemen mogen geen excuus vormen voor het feit dat er te weinig politie aanwezig was.

    De politie heeft laten weten dat de politie-inzet in 2006 was verhoogd tot 18 beschikbare politieambtenaren en dat de afstemming tussen bestuur, politie en organisatie was geïntensiveerd. Er zijn toen geen problemen geweest.

    Politie-optreden wel adequaat

    De politie werd verweten te hebben toegekeken toen de man werd mishandeld. De Nationale ombudsman heeft de betrokkenen in een hoorzitting in elkaars aanwezigheid gehoord. Hij acht het op basis van verklaringen van verzoekster en de betrokken politieambtenaren niet aannemelijk dat er politie aanwezig was tijdens de vechtpartij en dat zij heeft staan toekijken zonder in te grijpen.