Nationale ombudsman start onderzoek naar ontbreken identiteitspapieren vreemdelingen

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is een onderzoek gestart naar problemen met de afgifte van identiteitspapieren door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan vreemdelingen. Het gaat om vreemdelingen die in afwachting zijn van een reguliere verblijfsvergunning. Zij durven zonder identiteitspapieren niet meer naar buiten en ondervinden bijvoorbeeld problemen in de gezondheidszorg. De Nationale ombudsman heeft hierover enkele klachten ontvangen en signalen van VluchtelingenWerk Nederland.

    Er zijn vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijven en in afwachting zijn van een beslissing op hun reguliere verblijfsaanvraag. Het gaat dan vooral om ex-asielzoekers die vaak wonen in een opvangcentrum. Deze mensen kunnen van de IND een speciaal vreemdelingendocument krijgen als zij niet in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dit zgn. W2-document dient ook als identiteitsbewijs.

    Onderzoek

    De afgifte van deze W2-documenten lijkt niet soepel te verlopen. De Nationale ombudsman heeft hierover enkele klachten ontvangen. Daarnaast heeft VluchtelingenWerk Nederland het signaal afgegeven dat het verstrekken van identiteitsdocumenten tot problemen leidt. Dit is voor de Nationale ombudsman aanleiding om een onderzoek te starten naar de afgifte van de identiteitsdocumenten en informatievoorziening daarover.

    Problematiek

    Vreemdelingen die geen identiteitsbewijs bezitten, ondervinden problemen in het dagelijks leven. Zij durven bijvoorbeeld niet meer naar buiten. Omdat zij niet kunnen voldoen aan de identificatieplicht, lopen ze het risico om te worden aangehouden door de politie. Een aanhouding kan vervolgens weer van negatieve invloed zijn op de verblijfsaanvraag. Daarnaast lopen vreemdelingen tegen problemen aan in de gezondheidszorg, bij banken en postkantoren wanneer zij zich niet kunnen identificeren. Maar ook kinderen komen in de knel omdat hen kan worden gevraagd zich te identificeren op school of op een stageplaats.