Geen uitgebreid onderzoek: handelwijze ambassade voor Somalische jongeren aangepast

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    Op de Nederlandse ambassade in Addis Abeba worden paspoortaanvragen van Somalische jongeren inmiddels anders behandeld. Het gaat om jongeren, die na een verblijf in Nederland zonder papieren in Somalië zijn achtergelaten en die willen terugkeren. Omdat er inmiddels maatregelen zijn genomen, heeft een uitgebreid onderzoek naar de eerdere gang van zaken geen toegevoegde waarde. Dit schrijft Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman in een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken. Hij beveelt de minister wel aan om de werkwijze schriftelijk vast te leggen en de naleving daarvan te controleren. Ook vraagt hij aandacht voor de opvang van de jongeren tijdens de behandeling van hun aanvraag.

    In februari dit jaar waren er berichten in de media, waaronder het programma Netwerk, over Somalische jongeren die na een verblijf in Nederland onvrijwillig en zonder identiteitspapieren naar Somalië werden teruggestuurd. Sommige jongeren meldden zich bij de Nederlandse ambassade in Addis Abeba in Ethiopië voor terugkeer naar Nederland. Omdat er twijfel bestond over de handelwijze van de Nederlandse ambassade, heeft de Nationale ombudsman bij ministeries en andere betrokkenen informatie opgevraagd over de handelwijze van de ambassade.

    Handelwijze ambassade

    De Nederlandse ambassade heeft erkend dat een aantal Somalische jongeren niet juist is behandeld. De werkwijze is inmiddels zo, dat wanneer een jongere zich bij de ambassade meldt, deze toegang krijgt en er een diepgaand interview plaatsvindt om zijn of haar identiteit te achterhalen. Als de jongere geen hulp van familie of vrienden krijgt, wordt vanuit Den Haag navraag gedaan bij bijvoorbeeld de school waarop de jongere zat. De ombudsman beveelt de minister van Buitenlandse Zaken aan deze werkwijze schriftelijk vast te leggen en de naleving te controleren.

    Opvang aandachtspunt

    De Nationale ombudsman vraagt aandacht voor de opvang van jongeren die niet terecht kunnen bij de Somalische gemeenschap in Addis Abeba. De ambassade biedt geen opvang of financiële bijstand in de tijd dat de paspoortaanvraag loopt. De Nationale ombudsman beveelt de minister aan om in schrijnende gevallen na te gaan of opvang beschikbaar is in het opvanghuis van de Internationale Organisatie voor Migratie.

    Omdat er inmiddels maatregelen zijn getroffen heeft een uitgebreid onderzoek naar de eerdere gang van zaken geen toegevoegde waarde. Wel zal de Nationale ombudsman de problematiek blijven volgen.