Nationale ombudsman start onderzoek naar huurcommissies

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    De Nationale ombudsman is een onderzoek gestart naar het functioneren van de huurcommissies. Aanleiding voor dit onderzoek is een toename in het aantal klachten dat hij ontvangt over de huurcommissies en de onoplosbaarheid van deze individuele klachten. Het onderzoek heeft met name betrekking op de behandelingsduur en de klachtbehandeling.

    De huurcommissie is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met geschillen tussen huurder en verhuurder over onderhoud, huurprijs en servicekosten van huurwoningen. Er zijn in Nederland 59 huurcommissies, die gezamenlijk één secretariaat hebben. In 2001 is het secretariaat gereorganiseerd van elf decentrale vestigingen, naar één vestiging in Den Haag. 

    Aanleiding

    Het aantal klachten dat de Nationale ombudsman ontvangt over de huurcommissies is toegenomen. De Nationale ombudsman ontving in 2002 100 klachten over het functioneren van de huurcommissies. Dat was bijna een verdubbeling van het aantal klachten in 2001 (56). In 2003 is het aantal klachten opnieuw toegenomen. Daarnaast heeft de ombudsman signalen gekregen van andere organisaties, zoals de Sociaal Raadslieden, dat de huurcommissies niet goed functioneren. De ontvangen klachten gaan vooral over de lange behandelingsduur van verzoekschriften, verzetzaken en klachten. 

    Onderzoek

    Het onderzoek beperkt zich uit onderzoekstechnische overwegingen tot vijf van de 59 huurcommissies: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Onderwerp van onderzoek is ook het Secretariaat van de huurcommissies, waarvoor de minister van VROM verantwoordelijk is. 

    Het onderzoek naar de huurcommissies is een onderzoek dat de Nationale ombudsman uit eigen beweging instelt. De Nationale ombudsman heeft in 2002 elf onderzoeken ingesteld uit eigen beweging, en bijna 2.900 naar aanleiding van een individuele klacht. Een onderzoek uit eigen beweging stelt de Nationale ombudsman in staat om een probleem meer structureel te onderzoeken, bijvoorbeeld wanneer - zoals bij de huurcommissies - de behandeling van de individuele klachten niet tot vermindering van het aantal klachten leidt.