Nationale ombudsman legt zich niet neer bij reactie minister op aanbevelingen leeftijdsonderzoek

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    Minister Nawijn voor Vreemdelingenzaken en Integratie onderschrijft de conclusies en de aanbevelingen van de Nationale ombudsman over het leeftijdsonderzoek niet. De Nationale ombudsman bracht 19 december jl. een rapport uit van zijn onderzoek naar het leeftijdsonderzoek dat de IND uitvoert bij alleenstaande minderjarige asielzoekers. Aan dit rapport verbond hij twee aanbevelingen: de methode van onderzoek mag alleen nog gebruikt worden om te bepalen of iemand tenminste 20 jaar oud is en er moet een medisch-ethische commissie worden ingesteld die toeziet op het onderzoek. De Nationale ombudsman legt zich niet neer bij de reactie van de minister.

    In december jl. stelde de ombudsman dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet in staat is de 18-jarige leeftijd van asielzoekers vast te stellen met röntgenfoto's van het sleutelbeen. Op basis van zijn onderzoek concludeerde hij verder dat het niet behoorlijk is dat de IND bezwaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de betrouwbaarheid van het leeftijdsonderzoek heeft genegeerd. Bovendien heeft de IND het advies van de Inspectie in de wind geslagen om een medisch-ethische commissie in te stellen die toeziet op het leeftijdsonderzoek. De Nationale ombudsman heeft het onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van klachten van de Stichting Medisch Advies Kollectief (SMAK) over de IND en de Inspectie voor de Volksgezondheid

    Reactie minister

    In reactie op het onderzoek van de Nationale ombudsman heeft minister Nawijn laten weten dat hij zich niet kan verenigen met de conclusies van het onderzoek en de aanbevelingen. Zo zou de Nationale ombudsman een onjuiste conclusie hebben getrokken ten aanzien van het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zou de ombudsman een werkwijze aanbevelen die reeds staande praktijk is. De Nationale ombudsman staat echter onverminderd achter de bevindingen van zijn onderzoek, daarbij gesteund door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

    De Nationale ombudsman heeft met instemming kennis genomen van de mededeling van de minister dat het sleutelbeenonderzoek thans uitsluitend gebruikt wordt om bij volledige sluiting van het sleutelbeen te bepalen of iemand 20 jaar of ouder is, en dat het onderzoeksprotocol in die zin gewijzigd zal worden. Wel vraagt de Nationale ombudsman zich af wat nog de rol en het belang van de onderzoeker is, wanneer niet langer uit de mate van sluiting conclusies over de leeftijd van ama’s worden getrokken. De Nationale ombudsman heeft de minister dan ook verzocht om over deze kwestie in overleg te treden.