Hulp aan Nederlanders in het buitenland

Hebt u een vraag voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken over hulp aan Nederlanders in het buitenland? Is uw visum bijvoorbeeld afgewezen? Vindt u dat u te weinig consulaire bijstand krijgt? Op deze pagina helpen wij u verder.

Man bladert door bak met Nederlandse paspoorten

Mijn vraag gaat over

 • Ik heb een paspoort nodig, maar moet hiervoor ver reizen

  Woont u in het buitenland en wilt u een Nederlands paspoort aanvragen of verlengen? Dan moet u daarvoor meestal naar een diplomatieke post, zoals de ambassade of het consulaat. Soms is het ver reizen om daar te komen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken probeert hier oplossingen voor te vinden.

  Op de website 'Nederland Wereldwijd' kunt u bekijken waar u vanuit het land waar u woont terecht kunt voor uw paspoort. Als u niet kunt reizen, kunt u soms ook naar een andere plek dan de ambassade. U kunt het Ministerie van Buitenlandse Zaken vragen wat voor u mogelijk is.   

  Stel uw vraag eerst aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf. Komt u er samen niet uit of loopt u vast? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Ik heb een paspoort nodig, maar een afspraak maken duurt lang

  Woont u in het buitenland en hebt u een nieuw Nederlands paspoort nodig? Maar duurt het lang voordat u een afspraak kunt maken? Dat is vervelend. Misschien kunt u met spoed een paspoort aanvragen. Op de website 'Nederland Wereldwijd' ziet u waar u terecht kunt om dit te vragen. U kunt ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken vragen wat voor u mogelijk is.  

  Duurt het toch te lang en verloopt uw paspoort? Ook dan houdt u de Nederlandse nationaliteit. Alleen als u nog een andere nationaliteit hebt, kan er soms iets veranderen. Neem daarvoor contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De IND kan u vertellen wanneer u de Nederlandse nationaliteit eventueel verliest.

  Stel uw vraag eerst aan het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf. Komt u er samen niet uit of loopt u vast bij het ministerie? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Ik ben gearresteerd in het buitenland en heb hulp nodig

  Zit u in het buitenland in de gevangenis? Dan kunt u hulp krijgen vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat wordt ook wel consulaire bijstand genoemd. Een medewerker van de ambassade of het consulaat kan u bijstaan. En u informatie geven of doorverwijzen naar hulpverlenende organisaties.

  Geef bij de autoriteiten in het land waar u gevangen zit aan dat u hulp wilt. Daarna kan de ambassade of het consulaat proberen om contact met u op te nemen.

  Vindt u dat de ambassade of het consulaat u niet genoeg helpt? Dan kunt u hierover een klacht indienen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Komt u er samen niet uit of loopt u vast? Dan mogen wij u verder helpen.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555

 • Mijn aanvraag voor een visum is afgewezen

  Wilt u Nederland bezoeken, maar is uw aanvraag voor een visum afgewezen? Dat is erg vervelend.

  Als u het niet eens bent met de afwijzing, dan kunt u bezwaar maken bij de Visadienst van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Doe dit wel op tijd: binnen vier weken nadat u de afwijzing hebt gekregen. Er wordt dan nog een keer naar uw aanvraag gekeken. Als uw aanvraag dan weer wordt afgewezen, kunt hier tegen in beroep gaan bij de rechtbank.

  Wat kan ik zelf doen?

  Komt u er met de instantie niet uit?

  Dien online een klacht bij ons in of bel 0800 - 33 55 555