Komt u er niet uit met de belastingaangifte? Hier kunt u terecht!

Op deze pagina

  Tekstpagina

  ouder echtpaar krijgt hulp bij belastingaangifte
   

  LET OP: in verband met de maatregelen rondom het coronavirus zijn in elk geval de bibliotheken en belastingwinkels tot en met 6 april 2020 gesloten. De BelastingTelefoon heeft aangepaste openingstijden en is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 uur. Hier kunt u ook terecht met vragen over een afspraak bij een van de Belastingkantoren. Of neem een kijkje op de website van de Belastingdienst.

  Loopt u tegen problemen aan terwijl u aangifte doet over uw inkomstenbelasting? U bent niet de enige. De Nationale ombudsman krijgt geregeld klachten van mensen die vastlopen. Tegenwoordig worden de meeste belastingaangiften online gedaan, in plaats van op papier. Best handig, want veel gegevens zijn al ingevuld. Maar wat te doen als iets niet klopt of u er niet uitkomt? U staat er niet alleen voor. Bij deze mensen en instanties kunt u terecht voor hulp.

  • Vrienden, familie of kennissen
   Zakt de moed u al in de schoenen zodra u het formulier van de belastingaangifte opent? Vraag hulp van mensen in uw omgeving! Wie weet is uw buurman boekhouder, of werkt de nieuwe vriend van uw dochter bij de Belastingdienst. Wel belangrijk: om iemand anders je belastingaangifte in te laten vullen, hebt u een machtigingscode nodig. Die vraagt u hier aan.

  • Neem een kijkje op de website van de Belastingdienst
   Op de website van de Belastingdienst vindt u allerlei artikelen die u kunnen helpen bij het invullen van uw aangifte. Zo leest u hier hoe u online aangifte doet in vier stappen, hoe u een ingevulde aangifte wijzigt en andere veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Ook via het Twitter- of Facebookaccount van de Belastingdienst kunt u vragen stellen aan medewerkers van de webcare. Let op dat u hier geen persoonlijke gegevens deelt, want iedereen kan meelezen op sociale media.

  • BelastingTelefoon
   Liever telefonisch contact met de Belastingdienst? Bel de BelastingTelefoon (0800-0543). Dit is gratis. In de maand april is de BelastingTelefoon bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Zoek uw burgerservicenummer vast op, dan kunt u sneller geholpen worden.

  • Belastingwinkels
   In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht kunt u terecht bij de Belastingwinkel. Vrijwilligers helpen u hier gratis met uw belastingaangifte. Zorg er van tevoren voor dat u alles wat u nodig hebt voor de aangifte meeneemt. Waar u aan moet denken? Uw legitimatiebewijs en de aangiftebrief bijvoorbeeld. Bekijk hier wat u verder mee moet nemen.   

  • Bibliotheken
   Steeds meer bibliotheken organiseren vragenuurtjes. Op deze bijeenkomsten krijgt u gratis hulp bij uw digitale belastingaangifte. Ook in dorpen. Sociaal werkers, deskundigen van de lokale rechtswinkel of zogeheten formulierenbrigades geven u bijvoorbeeld advies en beantwoorden uw vragen.

   Eén van de bibliotheken waar meerdere bijeenkomsten georganiseerd worden, is de Bibliotheek Venlo. Hoe de hulp er hier precies uitziet? Tweemaal per week vullen vrijwilligers belastingformulieren samen met bezoekers in. ‘Als het te ingewikkeld is, bijvoorbeeld wanneer iemand net gescheiden is of in het buitenland werkt, verwijzen we door naar een belastingadviseur’, vertelt Ingrid Roelofs ons. Zij is teamleider Bedrijfsdiensten van de Bibliotheek Venlo. ‘De vrijwilligers zijn werkzaam bij de organisatie SchuldHulpMaatje. Ze hebben een training van de Belastingdienst gevolgd’, aldus Roelofs. Afgelopen jaar werden er in Bibliotheek Venlo zo 56 personen geholpen: jong en oud, laag- en hoogopgeleid en van diverse afkomsten.

   Kunt u wel zelf aangifte doen, maar hebt u geen computer of internet? Ook dan zijn de bijeenkomsten in bibliotheken een uitkomst. Zij bieden gratis computer- en internetgebruik aan. Hier vindt u de bibliotheken bij u in de buurt die hulp bieden.

  • Ouderenbond of vakbond
   Verder kunt u als lid terecht bij grote vakbonden als de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) en Vakcentrale voor Professionals (VCP). Vrijwilligers van deze bonden helpen u bij het invullen van de aangifte over uw inkomstenbelasting. Helemaal voor niks. Hetzelfde geldt voor ouderenbonden. Op de websites ziet u waar en wanneer u een afspraak kunt maken.

  • Belastingadviseur
   Bent u geen lid van een ouderenbond of vakbond? Dan is een belastingadviseur misschien een optie. Die heeft verstand van ingewikkelde zaken, bijvoorbeeld wanneer u in het afgelopen jaar een huis hebt gekocht of een erfenis hebt gekregen. Ook ondernemers maken meestal gebruik van een specialist. Het voordeel hiervan is het gemak. Een nadeel is dat een belastingadviseur geld kost. Check altijd of iemand aangesloten is bij het Register Belastingadviseurs. Zo weet u zeker dat hij of zij gespecialiseerd en betrouwbaar is.

  • Kantoor Belastingdienst
   Zijn de bovenstaande opties niet mogelijk? U kunt altijd langskomen op een van de kantoren van de Belastingdienst. Via de BelastingTelefoon (0800-0543) maakt u een afspraak. Voor hulp op een belastingkantoor hebt u ook een machtigingscode nodig.

  • Papieren aangifte
   Begint uw hoofd al te tollen bij het horen over een digitale belastingaangifte? Geen zorgen, u kunt uw belastingaangifte nog steeds op papier doen. Als u dat wilt, krijgt u gewoon een blauwe envelop op de deurmat. Bel daarvoor de BelastingTelefoon.

  Waarom brengt de Nationale ombudsman dit?

  De Nationale ombudsman vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. De overheid digitaliseert steeds meer. De ombudsman vindt het daarbij belangrijk dat de overheid voor iedereen op verschillende manieren bereikbaar blijft, zodat iedereen hun zaken kan blijven regelen. De ombudsman houdt hierover een vinger aan de pols en brengt knelpunten aan het licht. Zo zijn we een onderzoek gestart naar de telefonische toegankelijkheid van de overheid en een onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van digitale formulieren.

  Heeft u een probleem met de Belastingdienst of een andere overheidsinstantie? Probeer het probleem altijd eerst met hen zelf op te lossen. Lukt dat niet en loopt u vast in het contact? Krijgt u geen of onduidelijke informatie? Of wordt u niet goed te woord gestaan? Dan mogen wij van de Nationale ombudsman u verder helpen. Dien online een klacht in of bel gratis met 0800 - 335 55 55. Wij staan voor u klaar.