Folders en brochures voor overheidsinstanties

Zoekt u ons jaarverslag, een informatiebrochure over onze organisatie of een wijzer? Download of bestel het hier.
Rapport of onderzoek bestellen? Let op: wilt u veel rapporten en/of onderzoeken bestellen? Dat kan. We brengen hiervoor wel kosten in rekening.
 
Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2017

De Nationale ombudsman brengt ieder jaar verslag uit van zijn werkzaamheden aan de Tweede Kamer. In 2017 maakten de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman samen voor het eerst één gezamenlijk verslag. Bekijk het digitale verslag over 2017 op nationaleombudsman.nl/jaarverslag/2017
Behoorlijkheidswijzer

Behoorlijkheidswijzer

Deze brochure geeft een overzicht van de behoorlijkheidsvereisten van de Nationale ombudsman. Aan de hand van deze vereisten toetst de ombudsman of de overheid zich al dan niet behoorlijk heeft gedragen. Dat doet hij in een klachtprocedure of uit eigen beweging. Deze behoorlijkheidsvereisten vormen in zekere zin een gedragscode voor de overheid.
Voorblad van de brochure 'Bezwaarwijzer'

Bezwaarwijzer

De bezwaarwijzer maakt duidelijk hoe overheden en burgers verstandig kunnen omgaan met de mogelijkheden van bezwaar. De handreikingen voor burgers uit deze bezwaarwijzer zijn overigens ook apart verkrijgbaar in een Bezwaarkaart speciaal voor burgers.
Correspondence guide

Correspondence guide

This correspondence guide provides a practical overview of the terms per form of correspondence: in writing, per fax or e-mail. The requirements of proper governance of the National Ombudsman for expeditious settlement of correspondence are included in this Correspondence guide.
Guia pa korespondensha

Guia pa korespondensha

E Guia pa korespondensha akí ta un indikashon práktiko pa e periodonan stipulá pa e diferente kategorianan di korespondensha; por eskrito, via faks òf via e-mail. Ademas di e Awb tin den e guia akí e eksihenshanan di adekuasia i desensha stipulá pa Nationale ombudsman pa atendé na debidu òrdu ku korespondensha.
Participatiewijzer

Participatiewijzer

Deze brochure geeft een overzicht van tien belangrijke spelregels voor het behoorlijk omgaan met de inbreng en inspraak van burgers. De spelregels vormen een handreiking voor zowel gemeente als burger om zorgvuldige burgerparticipatie in te vullen.
Voorblad van de brochure 'Schadevergoedingswijzer?'

Schadevergoedingswijzer

Deze brochure geeft een overzicht van zestien belangrijke spelregels voor het behoorlijk omgaan met schadeclaims. Deze spelregels vormen een handreiking voor de overheid om deze behoorlijke behandeling in de dagelijkse praktijk in te vullen.
Telefoonwijzer

Telefoonwijzer

Deze brochure geeft een overzicht van vijf belangrijke beginselen voor behoorlijke telefonische dienstverlening. De spelregels vormen een handreiking voor de overheid om hun telefonische dienstverlening te verbeteren.