Over de Nationale ombudsman

Op deze pagina

  Als het misgaat tussen u en de overheid, helpt de Nationale ombudsman u op weg. We komen op voor de belangen van burgers, en helpen overheden hun dienstverlening verbeteren.

  Wat doet de Nationale ombudsman?

  We luisteren naar de signalen en klachten van burgers over de overheid. Zodat we hen kunnen helpen. Tegelijk onderzoeken we waar het misgaat en hoe het beter kan.
  Dit houdt het werk van de ombudsman in

  Wie is de Nationale ombudsman?

  Reinier van Zutphen is de Nationale ombudsman. De ombudsman, samen met de organisatie van zo'n 230 medewerkers, is onafhankelijk en onpartijdig.
  Meer over de ombudsman en de organisatie

  Bekijk in onderstaande video wat wij voor u kunnen doen

  Zo werken wij

  Doorverwijzen, bemiddelen of onderzoeken. Wat de Nationale ombudsman kan doen als u een klacht indient over de overheid.
  Zo werken wij

  Vraag en antwoord

  Antwoorden op veelgestelde vragen leest u hier. Staat uw vraag er niet tussen? Bel gratis met de Nationale ombudsman 0800 - 33 55 555 (op werkdagen van 9:00 tot 17:00).

  Ombudsagenda 2021

  In de Ombudsagenda 2021 kunt u lezen hoe wij invulling geven aan de thema's Fundamentele rechten (grondrechten), Participatie en invloed, Toegang tot voorzieningen, Armoede, Leefbaarheid.  

  Jaarverslagen van de Nationale ombudsman

  Op 11 mei 2022 werd het jaarverslag 2021 aangeboden aan de Tweede Kamer. Hier vindt u voorgaande jaarverslagen.

  Werken bij

  Bij de Nationale ombudsman zetten 230 enthousiaste en bevlogen medewerkers zich elke dag in om problemen tussen burgers en overheid op te lossen én te voorkomen.
  Meer over vacatures en stages

  Samenwerken met

  Bent u leverancier van de Nationale ombudsman, of wilt u met ons samenwerken? Bekijk dan onze aanpak bij het verlenen van opdrachten en aangaan van contracten.
  Meer informatie voor leveranciers

  Wet open overheid (Woo)

  U hebt recht op informatie van de overheid. Dit is geregeld in de Wet open overheid (Woo). Deze wet regelt dat u kunt vragen informatie openbaar te maken over hoe de overheid werkt. Deze wet is ook van toepassing op de Nationale ombudsman.
  > Lees hoe u een Woo-verzoek doet

  Vertaalbeleid

  De Nationale ombudsman vindt het belangrijk dat u kunt zien wat het werk van de Nationale ombudsman in Caribisch Nederland betekent. Een deel van ons werk vertalen wij daarom naar het Engels en Papiaments. In ons vertaalbeleid vindt u terug wat wij vertalen.