Veteranen met veerkracht

Op deze pagina

    Column
    man met geamputeerd been, heeft nu kunstbeen

    Wouter (niet de echte naam) is als jonge Afghanistan veteraan zwaar gewond geraakt door een bermbom tijdens een patrouille in Uruzgan. Als veteranenombudsman hebben we hem geholpen omdat hij niet de passende zorg en aandacht kreeg van Defensie die hij juist zo nodig had. Daardoor was hij zijn vertrouwen in Defensie kwijt geraakt. Ons oordeel was duidelijk: niet alleen het vertrouwen moest hersteld worden, maar Defensie moest Wouter ook een perspectief bieden. Na onze tussenkomst heeft Defensie Wouter verder geholpen. Zo hoort het ook.

    Rolstoelbasketbal

    Na een diep dal, zowel lichamelijk als psychisch, is Wouter het gevecht met zichzelf aangegaan om een nieuwe toekomst op te bouwen. Naast een studie heeft hij zich het rolstoelbasketbal eigen gemaakt. Afgelopen mei bezocht ik als Veteranenombudsman een centrale training van het Nederlandse team op het militair revalidatiecentrum Aardenburg. Ik sprak met een bevlogen chef de mission en de atleten. En daar kwam ik Wouter weer tegen.

    Invictus Games

    Met een team van professionele ondersteuning van Defensie maakt Wouter zich nu op voor wedstrijden tegen landen als Canada en de Verenigde Staten. Nederland vaardigt komende week een team atleten af naar de Invictus Games in Toronto, Canada. Misschien vraagt u zich af wat deze spelen eigenlijk inhouden? De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen die door of tijdens de dienst gewond raakten.

    De Invictus Games is een initiatief van de Britse Prins Harry. Als voormalig helikopterpiloot in het leger vindt hij dat beschadigde militairen een groter podium verdienen voor hun sportwedstrijden. Ondanks hun handicap willen én kunnen ze nog veel, zoals op hoog niveau sporten. Ze voelen zich ‘invictus’ oftewel: onoverwinnelijk. Voor deze veteranen is het meer dan alleen sport. Het is ook een bijdrage die helpt bij het verwerken van de tegenslagen die gewonde veteranen overkomen.

    Bijzondere zorg Veteranen

    Sinds 2014 is de Nationale ombudsman ook Veteranenombudsman. Dat is geregeld in de Veteranenwet. Veteranen hebben met gevaar voor eigen leven een belangrijke taak vervuld voor Nederland. Voor een deel van hen is dat niet zonder consequenties gebleven. De Veteranenombudsman vindt dat deze veteranen de bijzondere zorg en aandacht moeten krijgen die ze verdienen.

    Voor mij staan Wouter en al zijn collega-atleten van het Nederlandse veteranenteam symbool voor doorzettingsvermogen én veerkracht. Het is goed om te zien dat de klacht van Wouter zin heeft gehad. Defensie heeft Wouter weer een perspectief geboden. Wouter heeft het leven weer opgepakt en neemt nu weer zelfs deel aan de Invictus Games! Ik heb daar groot respect voor en wens alle veteranenatleten veel succes.