Onprofessioneel politieoptreden

Op deze pagina

    Column
    Foto van een vrouw

    Lisa* is hoogzwanger en moet naar een afspraak. Ze stapt in haar auto, maar krijgt haar gordel niet dicht omdat haar buik zo is gegroeid. Toch rijdt ze weg. Onderweg zien agenten in een politieauto haar rijden en houden haar staande.

    Ze doet haar autoraam open en een van de agenten vraagt om haar persoonsgegevens. Lisa overhandigt haar rijbewijs én een visitekaartje. Op het visitekaartje staat het adres waarop het voertuig is geregistreerd. Lisa vraagt aan de politieambtenaren of ze de bekeuring voor het rijden zonder gordel naar dat adres willen sturen, omdat ze daar óók woont.

    De politie controleert of dit klopt door Lisa’s gegevens op te vragen uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens). Daaruit blijkt dat het adres op het visitekaartje niet overeen komt met het adres waarop ze volgens het GBA staat ingeschreven. Als de politie Lisa met die gegevens confronteert, zegt zij geïrriteerd dat ze meer huizen bezit. De agenten vertrouwen het verhaal niet, slaan Lisa in de boeien en nemen haar mee naar het politiebureau.

    Volgens de politie heeft Lisa niet aan haar plicht voldaan om zich goed te legitimeren. Dus krijgt ze daarvoor een bekeuring. Lisa is het hier niet mee eens en laat het voorkomen bij de rechter. Die geeft haar gelijk en ze wordt vrijgesproken van de boete. Maar voor Lisa stopt het verhaal hier niet. Ze dient twee klachten in bij de politie. Een tegen het omdoen van handboeien, terwijl ze niet agressief was en ook nog eens hoogzwanger. En de tweede tegen het meenemen naar het politiebureau terwijl zij geen wet heeft overtreden en zich ter plaatse heeft gelegitimeerd. Na intern onderzoek krijgt Lisa te horen dat de politie het met haar eens is over het boeien; dat hadden de agenten niet moeten doen. Maar over het meenemen naar het politiebureau verschilt de politie met haar van mening. Ondanks het advies van de Commissie voor Politieklachten, die Lisa wél gelijk geeft. Hier loopt zij vast en vraagt mij om hulp.

    Ik onderzoek de zaak en kom tot de conclusie dat de politie de grondrechten van burgers niet heeft gerespecteerd. De politie moet in elke situatie zo min mogelijk inbreuk maken op iemands’ persoonlijke vrijheid. Lisa heeft zich gelegitimeerd; van valse gegevens is hier dus geen sprake. En ze was ook niet agressief. Daarom is het onterecht dat zij geboeid werd meegenomen naar het bureau. Dit is een schoolvoorbeeld van onprofessioneel optreden van de politie. Lisa mag dan geïrriteerd hebben gereageerd, maar haar acties en haar gedrag waren geen reden om haar van haar vrijheid te beroven. De politie heeft misbruik van zijn bevoegdheid gemaakt. Ik ga ervan uit dat ze hier van leren.

    *Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column