Nieuw jaar, nieuwe kansen?

Op deze pagina

    Column
    Lachende vrouw

    Het nieuwe jaar 2012 wordt zwaar, lees ik in de kranten. De gevolgen van de bezuinigingen van deze regering gaan we voelen. Marjolein kan daarover meepraten. Zij heeft ontslag gekregen. Marjolein werkt bij een organisatie die 30% moet bezuinigen. En ook al is het geen nieuws, toch is haar ontslag een zwaar gelag. Eén van de maatregelen is het schrappen van de functie van rayonmanager. Marjolein is een van de zestien rayonmanagers. Daarvoor komen tien unitmanagers in de plaats.

    Alle rayonmanagers hebben op de nieuwe functie gesolliciteerd. Marjolein krijgt een teleurstellend bericht, zij voldoet niet aan de zwaardere eisen van unitmanager en wordt ontslagen. Haar werkgever wil een kwaliteitsslag maken. Marjolein is het hier niet mee eens. Zij vindt de nieuwe functie helemaal niet zwaarder dan die van rayonmanager. Dezelfde eisen worden gesteld en hetzelfde salaris wordt betaald.

    Het ontslag verloopt via het UWV WERKbedrijf dat toetst of de werkgever voor een ontslagvergunning in aanmerking komt. Deze procedure bestaat naast de procedure voor de kantonrechter die van veel waarborgen is voorzien. Marjolein heeft ernstige twijfels of de procedure voor haar ontslag bij het UWV wel eerlijk is verlopen. Daarom legt ze de vergunningverlening aan mij voor. Waarom werd zij ontslagen en niet een andere collega?

    Eerlijk ontslag

    Bij een eerlijke procedure moet de werkgever het ontslag toelichten. Maar haar werkgever heeft het ontslag van Marjolein niet gemotiveerd. Daardoor kan zij zich moeilijk verweren. Zij heeft daarom zelf de functiebeschrijving van de oude en nieuwe functie aan het UWV gestuurd met de opmerking dat zij het verschil tussen beiden niet zag. Hoezo een zwaardere functie als zelfs het loon hetzelfde is? Ook neemt het UWV klakkeloos van de werkgever aan dat uit het organisatieplaatje blijkt dat de functie van unitmanager zwaarder is. Zonder goede onderbouwing kreeg de werkgever toch de ontslagvergunning.

    Ontslagprocedures moeten eerlijk verlopen. De werkgever moet voldoende redenen geven en het UWV moet naar aanleiding van het verweer van de werknemer serieus beoordelen of de ontslagaanvraag goed onderbouwd is. Mijn oordeel luidt dat het UWV geen fair play heeft toegepast.

    Helaas voor Marjolein is daarmee de ontslagvergunning niet van tafel. Vaak zie ik dat iemand die bij ons klaagt het belangrijk vindt om antwoord te krijgen op de vraag “zijn zij nou gek of ben ik het?” Marjolein heeft het antwoord van mij gekregen en het UWV heeft een les eerlijk procederen gekregen. In de toekomst zal het UWV het naar mijn verwachting beter doen.

    Verbeteren door klagen

    Met Nieuwjaar breng ik een toost uit op Marjolein en al die anderen die met een klacht bij de Nationale ombudsman ertoe bijdragen dat onze overheid steeds weer een beetje beter haar werk gaat doen. Een gezond 2012 voor u allen!

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column