Gedupeerd na kopen gestolen auto

Op deze pagina

    Column

    Wesley* wil een tweedehands auto kopen. Na wat speurwerk vindt hij op Marktplaats.nl een auto van 14.000 euro die hem wel bevalt. Hij belt met Mark* die de auto verkoopt en spreekt af bij een parkeerplek langs de snelweg. Daar koopt Wesley de auto van Mark.

    Een maand lang geniet hij van zijn nieuwe aanwinst, maar dan slaat zijn positieve stemming plotseling om. Bij Wesley ligt een brief van een deurwaarder op de deurmat. Daarin staat dat hij bij een benzinestation heeft getankt, maar niet heeft betaald. Een paar dagen later ontvangt hij ook een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) voor te hard rijden. Beide feiten zijn op dezelfde dag gepleegd. Maar Wesley weet zeker dat hij die dag niet op de aangegeven plaatsen geweest is.

    Hij doet direct aangifte van oplichting bij de politie. Tijdens het politieonderzoek blijkt dat de auto gestolen is. Hij heeft de kentekenplaten en papieren van een andere auto. De politie neemt Wesley's auto in beslag en geeft deze uiteindelijk op bevel van de rechtbank terug aan de oorspronkelijke eigenaar. Wesley is alles kwijt en wil vanzelfsprekend zijn geld terug van de oplichter. Maar deze moet wel eerst gevonden worden. Wesley heeft de voornaam Mark, een telefoonnummer en gegevens van de marktplaats advertentie. Die geeft hij door aan de politie in de hoop dat zij de verkoper opsporen en duidelijk wordt wie de oplichter is. Want dat hoeft ‘Mark’ niet te zijn. Het kan ook zijn dat de oplichter de auto eerder aan ‘Mark’ heeft verkocht.

    Met de gegevens die Wesley heeft, komt de politie uiteindelijk achter het IP-adres van Marks computer en zijn telefoonnummer. Maar toch kunnen ze hem zelf niet opsporen. De politie stopt daarom het onderzoek. Wesley is boos en vindt dat de politie te weinig aandacht heeft besteed aan de informatie die hij heeft gegeven. Daardoor is hij nu financieel de dupe. Wesley dient een schadeclaim in bij de politie om alsnog zijn geld terug te krijgen. Tegelijkertijd vraagt Wesley mij om hem te helpen. De politie is daarvan op de hoogte en wacht mijn conclusies af voordat zij Wesley's schadeclaim behandelen.

    Ik kan snel duidelijk zijn over de zaak. Wesley moet zelf het geld van de oplichter zien terug te krijgen. Helaas heeft Wesley niet goed gecheckt van wie hij de auto heeft gekocht. De politie heeft alles gedaan wat redelijkerwijs aan opsporing mogelijk was. Uiteindelijk konden zij de dader niet vinden met de beperkte informatie die Wesley hen gaf. Uiteraard is dit vervelend voor hem, maar het is niet de schuld van de politie dat deze situatie is ontstaan. Ik begrijp dus dat de politie de schade niet vergoed.

    * gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column