Alimentatie en andere zorgen

Op deze pagina

    Column
    Foto van een vrouw

    Saskia* heeft een moeilijke tijd achter de rug. De scheiding van haar ex-man is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Een tijd lang leeft ze in angst haar ex-man tegen het lijf te lopen. Het ging zelfs zover dat ze tijdelijk onderdak zocht in een Blijf-van-mijn-lijfhuis samen met haar kind. Naast alle spanning en stress raakt Saskia ook nog in de financiële problemen omdat haar ex weigert kinder- alimentatie te betalen. Saskia moet iets doen en ze besluit het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in te schakelen om haar geld te krijgen.

    Op de website van het LBIO vindt ze het aanvraagformulier en vult het in. Hierop schrijft ze nadrukkelijk dat haar persoonlijke gegevens niet bekend mogen worden in verband met haar veiligheid. Ze is als de dood dat haar ex haar vindt. Na een tijdje wordt ze gebeld door een medewerker van het LBIO, met de vraag of ze de alimentatie al ontvangen heeft. Saskia valt stil, ze schrikt enorm. Dit zou namelijk betekenen dat het LBIO haar bankrekeningnummer aan haar ex-man heeft gegeven.

    Saskia dient een klacht in bij het LBIO. Ze vindt dat haar privacy is geschonden. Ze klaagt erover dat het LBIO haar had moeten vertellen dat haar ex-man rechtstreeks benaderd zou worden. Ook klaagt ze dat het LBIO haar rekeningnummer aan haar ex heeft gegeven. Terwijl ze toch dringend had verzocht haar persoonsgegevens geheim te houden.

    Visie LBIO

    Het LBIO is het niet eens met de klachten van Saskia. Volgens de wet hoort het LBIO haar ex-man te benaderen om hem eerst de kans te geven alsnog de kinderalimentatie te betalen. Ook blijkt dat in de brief aan haar ex geen persoonsgegevens van Saskia stonden en ook geen bankrekeningnummer. Saskia richt zich vervolgens tot mij.

    Wat betreft de klachten stel ik het LBIO in het gelijk; zij hebben alle procedures goed gevolgd en alle stappen duidelijk uitgelegd op de website. Wel ben ik erachter gekomen hoe de klacht van de Saskia is ontstaan. Zij heeft de werkwijze van het LBIO verkeerd begrepen. En door haar onbegrip heeft ze helaas onnodig in angst gezeten. Achteraf kun je zeggen dat de vervelende situatie voor Saskia voorkomen had kunnen worden door de inningsprocedure vooraf met haar te bespreken. Maar dat kon in redelijkheid niet van het LBIO verwacht worden; wat er gebeurde was immers niet te voorzien. Ik vind het overigens jammer dat Saskia niet even zelf contact met het LBIO heeft opgenomen. Het LBIO had haar zorgen dan kunnen wegnemen.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column