Open en bloot

Op deze pagina

    Column
    Foto van man met bril

    Jacques* is werkloos en schrijft zich bij het UWV in als werkzoekende. Dit doet hij via de website www.werk.nl en hij zet zijn gegevens - zijn 'cv' - op de website. Zo zet hij hoopvol een eerste stap naar een nieuwe baan. Maar vlak na zijn inschrijving ontdekt hij via de knop 'werkgever' dat alle cv's - en dus ook die van hem - voor iedereen zichtbaar zijn. En dat terwijl hij niet eens via DigiD is ingelogd.

    Absurd

    Jacques meldt het bij het UWV. Het UWV zegt dat werkzoekenden kunnen kiezen tussen 'anoniem' en 'openbaar'. Bij 'anoniem' zijn persoonlijke gegevens niet zichtbaar. Maar dat is niet waar, heeft Jacques net ontdekt. Ook al zijn naam, adres en woonplaats niet zichtbaar, de inhoud van je cv is nog steeds voor iedereen toegankelijk en dus herkenbaar! Jacques krijgt het UWV niet in beweging en vraagt mij naar zijn kwestie te kijken. Hij vindt het absurd dat het UWV de indruk wekt dat alleen werkgevers de cv's kunnen zien, terwijl in werkelijkheid iedereen die gegevens kan zien.

    Afgeschermd deel op website

    Ik begrijp de verontwaardiging van Jacques. Dan wil ik ook het verhaal van het UWV horen én test zelf de website werk.nl. Ik concludeer dat veel gebruikers zich niet realiseren dat informatie uit hun cv open en bloot te vinden is, zelfs voor niet-werkgevers. Dit baart mij zorgen. Voor werkzoekenden die een uitkering aanvragen of al ontvangen, moet helder zijn wat er met hun cv gebeurt. Ik vind dat het UWV nadrukkelijk moet wijzen op de gevolgen die zijn verbonden aan het plaatsen van een cv. Het ontvangen van een uitkering mag niet afhankelijk zijn van het open en bloot publiceren van persoonlijke gegevens.

    Privacy beter beschermen

    Naar aanleiding van Jacques' klacht heb ik het UWV gevraagd om de inschrijving op werk.nl aan te passen, zodat de privacy beter beschermd is. Verder vind ik dat het UWV betere informatie moet geven over de zichtbaarheid van je cv.

    Het UWV is het met mij eens en heeft de website verbeterd. Zo moeten werkgevers zich nu eerst registreren voordat zij toegang hebben tot de cv's. En pas als een werkgever ook echt een vacature heeft, krijgt hij meer gegevens van de werkzoekenden te zien. Verder heeft het UWV ervoor gezorgd dat een anoniem cv niet meer tot een bepaalde werkzoekende te herleiden is. Ook is de informatie op werk.nl verbeterd zodat iedere werkzoekende weet wat met zijn gegevens gebeurt. De klacht van Jacques heeft dus uiteindelijk zin gehad.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column