Tegemoetkoming scholieren

Op deze pagina

    Column
    Vrolijk ogende man

    Mensen die rond moeten komen van een minimum inkomen, zijn vaak afhankelijk van verschillende regelingen van de overheid. Ze kunnen bijvoorbeeld in aanmerking komen voor huurtoeslag en zorgtoeslag. Het is een heel ingewikkeld stelsel van regelingen. En vaak zijn er vele verschillende instanties bij betrokken. Mensen zijn daarom heel afhankelijk van goede en tijdige informatie van de overheid over hun rechten en de manier van aanvragen. Anders missen die regelingen hun doel. Als die informatie op orde is, dan kan dit een hoop onbegrip en problemen voorkomen. Jammer genoeg laat onze ingewikkelde overheid hierbij zo nu en dan een steek vallen.

    Ruud (niet de echte naam) moet rondkomen van een minimum inkomen. Voor zijn minderjarige zoon Jordan (niet de echte naam) krijgt hij daarom van de Belastingdienst Toeslagen een zogenaamd kindgebonden budget. Hij ontvangt deze vergoeding bovenop de kinderbijslag, die iedereen met kinderen onder de 18 jaar van de Sociale verzekeringsbank (SVB) ontvangt. Op een gegeven moment wordt Jordan 18 en vervalt de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

    Een jaar later hoort Ruud toevallig dat alle jongeren vanaf hun achttiende in het voortgezet onderwijs, recht hebben op een 'tegemoetkoming scholieren'. Deze regeling voert de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) uit. En het blijkt dat Jordan inderdaad sinds zijn achttiende al in aanmerking had kunnen komen voor deze regeling. Ruud vraagt DUO de tegemoetkoming met terugwerkende kracht voor Jordan aan. Hij heeft er immers al een tijdje recht op. DUO kent de tegemoetkoming toe, maar niet met terugwerkende kracht. Jordan loopt daardoor wel 700,- euro mis.

    Ruud vindt dit gek. Als Jordan recht heeft op de tegemoetkoming, waarom dan niet met terugwerkende kracht? En bovendien, hoe had hij kunnen weten dat deze regeling bestond? Dit vraagt hij DUO en de SVB. Die laten Ruud weten dat de regeling niet met terugwerkende kracht kan ingaan, omdat dit zo is vastgelegd in de wet. Wel vinden ze dat ze hem beter hadden moeten informeren. Bij die reactie legt Ruud zich niet neer en klaagt over de situatie bij mij. Ook andere ouders en leerlingen laten mij weten de 'tegemoetkoming scholieren' te zijn misgelopen, omdat zij niet van het bestaan wisten.

    Het klopt inderdaad dat in de wet staat dat de tegemoetkoming niet met terugwerkende kracht verstrekt wordt. Misschien in deze gevallen onredelijk, maar ik kan ik er niet omheen. Wel onderzoek ik of de betrokken overheidsinstanties inderdaad onvoldoende informatie hebben gegeven. En dat blijkt zo te zijn. De instanties beloven mij daarom beterschap. De SVB en DUO laten ouders en leerlingen voortaan per brief weten dat ze mogelijk recht hebben op de tegemoetkoming scholieren. En vanaf november 2010 wijst de Belastingdienst Toeslagen ouders van kinderen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar in hun beschikkingen over het kindgebonden budget erop dat zij mogelijk een tegemoetkoming scholieren kunnen aanvragen.

    Ik betreur het dat dit voor ouders zoals Ruud te laat komt. Maar hoop dat er in de toekomst minder mensen naast deze regeling zullen grijpen omdat de overheid ze er op heeft gewezen.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.