Op eigen risico

Op deze pagina

    Column

    De laatste uren van dit jaar zijn aangebroken. Tijd voor oliebollen, oudejaarsconferences, een spetterend feest of het jaar overdenken. Zo'n jaarwisseling is altijd weer een bijzonder moment. Maar als Nationale ombudsman maak ik mij op dit soort momenten ook extra zorgen over geweld tegen hulpverleners en ambtenaren. Zij hebben rond de jaarwisseling vaak hun handen vol. Tóch zijn er helaas altijd mensen die zich - al dan niet onder invloed - met de situatie gaan bemoeien waardoor deze professionals worden belemmerd in hun werk.

    Zo’n situatie – weliswaar niet op oudejaarsavond – deed zich ook voor in Amsterdam waar de politie op een winkelplein een bromfietscontrole hield. Tijdens de controle is het rumoerig en grimmig. Een groep jongeren probeert een aanhouding te voorkomen. Omdat waarschuwingen van politieagenten niet helpen, wordt hulp ingeroepen van politie te paard. Maar de jongeren blijven schreeuwen, schelden, spugen, maken slaande bewegingen en gooien kiezelstenen richting de politie. De politieruiters willen zo snel mogelijk een einde maken aan de onrust en duwen het publiek met hun paarden weg. Om het publiek te waarschuwen zwaait één van de politieruiters met zijn wapenstok en roept dat iedereen zich van het plein moet verwijderen. Ook Ferdy* bevindt zich op dit plein en wordt uiteindelijk geraakt door de wapenstok van de politieruiter. Ferdy houdt aan deze klap een hersenschudding en psychische klachten over. Daar is hij natuurlijk niet blij mee. Hij klaagt bij mij dat hij zonder waarschuwing een klap op zijn hoofd heeft gekregen met de wapenstok en hij vindt het belachelijk dat de politie zijn klacht hierover niet gegrond heeft verklaard.

    Zo'n heftige zaak vraagt om grondig onderzoek. Wij spreken daarom met Ferdy, diverse getuigen, de politieruiters, de politie inspecteur en stellen vragen aan de korpsbeheerder. Uit de verschillende verhalen wordt ons duidelijk dat er sprake was van een situatie die behoorlijk uit de hand dreigde te lopen. De betrokken politieruiter vertelt ons dat hij Ferdy een paar keer met zijn wapenstok heeft geprikt om te waarschuwen. Omdat Ferdy daarop geen aanstalten maakte om weg te gaan, voelde de politieruiter zich genoodzaakt een tik op zijn schouder te geven. Op dat moment bewogen zowel het paard, de politieruiter en Ferdy waardoor de tik – onbedoeld – op Ferdy's hoofd terecht kwam. Hoewel Ferdy beweert dat hij niet heeft gehoord dat de politie riep dat iedereen weg moest van het plein, was dat voor één van de andere getuigen juist wel duidelijk. Ferdy had steeds de keuze om weg te gaan of te blijven. Hij koos voor het laatste en zocht daardoor de confrontatie op en liep zo risico. Ondanks de vervelende verwonding vind ik daarom dat Ferdy dit aan zijn eigen gedrag heeft te wijten. Ik vind dat de politieruiter in deze hectische situatie professioneel en behoorlijk heeft gehandeld.

    Voor nu proost ik alvast op een mooi en behoorlijk 2011! En ik hoop dat onze professionals hun werk goed en ongestoord kunnen uitvoeren.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd