Illegale wijnverkoop

Op deze pagina

    Column

    Regel is regel. We hebben er te veel van, maar ik vind dat áls de overheid een regel stelt, die overheid zo nodig voor naleving moet zorgen. Maar de overheid heeft wat mij betreft maar al te vaak problemen met die handhaving.

    Wesley* is eigenaar van een drankwinkel en heeft ontdekt dat een bloemist uit zijn straat zonder vergunning – en dus illegaal – wijn verkoopt. Wesley zit daar als slijter natuurlijk niet op te wachten. Hij meldt dit bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de instantie die toezicht houdt op naleving van de Drank- en Horecawet. Maar ondanks diverse inspecties en een waarschuwing van de VWA verkoopt de bloemist vrolijk na anderhalf jaar nog steeds wijn. Wesley heeft schoon genoeg van deze oneerlijke concurrentie. Zelfs een dringend beroep van de Koninklijke Slijters Unie op de VWA leidt niet tot een oplossing. Wesley laat hij het er niet bij zitten en klaagt er bij ons over dat de VWA geen concrete actie onderneemt tegen deze illegale wijnpraktijk.

    Terwijl Wesley het gevoel heeft dat de VWA een oogje toeknijpt in deze zaak, is de VWA juist van mening dat zij het handhavingsbeleid goed uitvoert. Omdat dit type overtreding volgens de VWA niet in de categorie 'ernstig' valt, wordt in eerste instantie volstaan met een schriftelijke waarschuwing en geven ze advies over de te treffen maatregelen. Pas als bij een volgende inspectie blijkt dat de situatie niet is verbeterd, wordt een boete opgelegd. Ook volgens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is hier voldoende handhavend opgetreden en heeft een boete – die inmiddels is opgelegd aan de bloemist – in het algemeen het gewenste effect. De VWA geeft wel toe dat in deze zaak de herinspecties veel te lang hebben geduurd. Wesley is verbaasd over de inhoud van deze reactie, de verkoop van alcohol is toch niet voor niets aan regels gebonden?

    Ik vind deze gang van zaken nogal opmerkelijk aangezien de overheid er van alles aan doet om de verkoop van alcohol – met name bij jongeren – in te perken. In dat opzicht is het natuurlijk vreemd dat de VWA niet actiever optreedt tegen deze illegale wijnverkoop. Bovendien is het wettelijk niet toegestaan om wijn te verkopen anders dan in een slijterij of levensmiddelenzaak. Het is netjes dat de VWA na de constatering van de overtreding aan de bloemist een redelijke termijn geeft voor een aanpassing. Maar dan moet er ook toezicht zijn zodat de bloemist zich werkelijk houdt aan deze termijn. Hierin is de VWA ernstig tekort geschoten. De minister van LNV heeft vorige week gereageerd op mijn rapport en zij verzekert mij dat de VWA zich voldoende bewust is van het belang van goede handhaving van de Drank- en Horecawet. Dus hopelijk hoeven mensen zoals Wesley hier voortaan geen kater meer aan over te houden.


    * Om privacyredenen is de naam veranderd