Een onverwacht telefoontje

Op deze pagina

    Column

    Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) keert niet alleen arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uit, maar controleert ook of dat terecht gebeurt. Een goede zaak. Ook goed dat bij steekproef mensen met een uitkering opgebeld worden en vragen moeten beantwoorden. Zo kan het UWV controleren of nog steeds terecht een uitkering wordt uitbetaald.  Fraude moet bestreden worden. Zo krijgt ook Anneke* onverwachts een telefoontje van meneer Smit* van het UWV.

    Anneke kan door haar psychische toestand heel slecht tegen elke vorm spanning. Ze heeft daarom met haar man rust gevonden op het Friese platteland. Als een plotselinge gebeurtenis die rust verstoort, kan Anneke volledig van slag raken. Zij slaapt dan niet meer en reageert haar spanningen af op haar lieve en geduldige man. Vaak is pas na veertien ellendige dagen de rust weergekeerd. Dat is niet fijn voor Anneke en ook niet voor haar man. Vanwege die overgevoeligheid voor spanningen is Anneke volledig afgekeurd, en is zij voor haar levensonderhoud afhankelijk van haar WAO-uitkering.

    Het UWV moet allerlei informatie over Anneke hebben om de uitkering te kunnen betalen. Het wil weten waar Anneke woont en met wie, maar ook wat haar ziekte is. Dat hoort erbij en daar kan Anneke mee omgaan. Maar als een onbekende haar opbelt, zich voorstelt als Smit van het UWV en vraagt naar een vrouw met haar meisjesnaam, slaan bij Anneke alle stoppen door. Het maakt haar zo zenuwachtig dat Smit haar controleert op fraude dat ze weer een paar weken van slag is. Bovendien heeft ze bewust de naam van haar man overgenomen. Ze moet op geen enkele manier meer worden herinnerd aan haar jeugd. Deze verstoring van haar evenwicht moet stoppen, vinden Anneke en haar man. Er moet toch een manier zijn dat het UWV bij controles rekening kan houden met Annekes ziekte? Juist omdat deze controles spanningen veroorzaken die juist de reden zijn voor haar arbeidsongeschiktheid?

    Anneke stuurt een brief naar het UWV. Daarop antwoordt het UWV dat ze aan de controles niets kan veranderen. De keuze voor de steekproeven en het gebruik van de achternaam liggen namelijk vast in de computersystemen. Dat vindt Anneke raar en ze vraagt mij om uit te zoeken of er voor haar een uitzondering gemaakt kan worden. Ik zie in dat de spanningen als gevolg van de controles voor Anneke en voor haar man te belastend zijn en leg dat voor aan het UWV. Bij het gebruik van haar meisjesnaam blijkt domweg een fout te zijn gemaakt. En na intern overleg besluit het UWV Anneke ook uit de selectie voor onaangekondigde controles te halen. Bij nader inzien blijkt dat best te kunnen. Het UWV belooft voortaan goed op te letten dat Anneke op de juiste manier wordt benaderd.

    Dit vind ik een goed voorbeeld van het samen snel oplossen van op het eerste gezicht kleine dingen die grote invloed kunnen hebben op het leven van iemand. Ik ben tevreden dat het UWV uiteindelijk rekening heeft gehouden met Annekes gezondheidsprobleem. Het UWV blijkt oog te hebben voor de specifieke situatie van mensen die met hun uitkering van het UWV afhankelijk zijn.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd.
      De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.