Een koele duik

Op deze pagina

    Column

    Onze zomers worden warmer en warmer! Het ene warmterecord wordt na het andere behaald. Op zulke warme dagen is een beetje verkoeling wel op zijn plaats vindt Adam*. Hij neemt een koele duik in de plas bij hem in de buurt. Hij doet dat volledig naakt en hij neemt er ook nog een modderbad bij. Iemand die Adam zo open en bloot bezig ziet, vindt dat schokkend en doet aangifte bij de politie.

    Twee agenten van de politie Hollands Midden komen een kijkje nemen en vragen Adam om zijn identiteitsbewijs. Dit heeft hij niet bij zich. Adam stelt voor om samen langs zijn nabijgelegen huis te rijden om zo het identiteitsbewijs in te zien. Maar daar gaan de agenten niet op in. Ze houden hem aan en nemen hem mee naar het politiebureau voor verhoor.  

    Ze vragen Adam of er iemand is die zijn identiteitsbewijs naar het bureau kan brengen. Die is er wel. Dat is zijn vrouw. Maar Adam laat duidelijk weten dat hij echt niet wil dat de agenten haar bellen, omdat ze in vergadering zit op haar werk. Hij wil haar niet lastig laten vallen met dit probleem tussen hem en de politie. Daarop zeggen de agenten dat ze Adam zes uur kunnen vasthouden als er niet iemand zijn identiteitsbewijs komt brengen. Adam voelt zich hierdoor erg onder druk gezet en geeft onder protest het mobiele nummer van zijn vrouw. Maar ze blijkt telefonisch niet te bereiken. Dan besluit één van de agenten om alsnog met Adam naar zijn huis te rijden voor het identiteitsbewijs.  

    Adam begrijpt niets van deze gang van zaken en vindt dat de agenten hem onfatsoenlijk hebben behandeld. Ze hadden toch gelijk al langs zijn huis kunnen rijden? Maar nee, in plaats daarvan bellen ze tegen zijn wil zijn vrouw. Een inbreuk op zijn privacy, meent Adam. Hij dient een klacht in. De politie zegt dat het bellen van zijn vrouw in Adams belang was, anders zou hij nog langer op het bureau vastzitten. Bovendien gaat de politie liever niet mee naar iemands huis, vanwege risico's zoals vluchtgevaar en veiligheid. Adam neemt geen genoegen met deze uitleg en legt zijn klacht voor aan mij.

    Ik kan me voorstellen dat agenten vanwege veiligheidsrisico's in de regel liever niet meegaan naar iemands huis. Maar in dit geval is de politie alsnog met Adam naar zijn huis gereden, toen zijn vrouw telefonisch niet te bereiken was. Bovendien is toen slechts één van de twee agenten met Adam meegegaan. Dus zo groot kan het veiligheidsrisico niet zijn geweest. Ik zie dan ook niet in waarom de agenten eerst helemaal naar het bureau zijn gereden en moeilijk deden met het bellen van zijn vrouw. Ze hadden net zo goed direct langs zijn huis kunnen gaan. Ik vind het onfatsoenlijk dat de politie geen oog heeft gehad voor de situatie en gekozen heeft voor een aanpak die de privacy van Adam op de tocht zette.   

    * Om privacyredenen is de naam veranderd