Betaald is betaald?

Op deze pagina

    Column

    Bram heeft zijn zaken altijd netjes op orde. Hij is daarom ook verbaasd wanneer hij onverwacht van de Belastingdienst een acceptgiro ontvangt voor het betalen van een tussentijdse verhoging van de motorrijtuigenbelasting. "Hiermee kan ik uiteraard niet akkoord gaan. Begrijp mij goed, het gaat mij natuurlijk niet om die € 12, maar om het principe. Ik betaal keurig op tijd voor een heel jaar vooruit, ontvang daarvoor een korting van € 12, die Woutertje Bos mij vervolgens weer afpakt middels een wetswijziging. Het moet toch niet gekker worden." Dit schrijft hij in een reactie aan de Belastingdienst. "Ik zou er natuurlijk wel mee akkoord moeten gaan als ik voor betaling in termijnen zou hebben gekozen, maar nu geldt het principe 'betaald is betaald'."

    Bram ontvangt een schriftelijke reactie van de Belastingdienst op zijn brief maar kan zich daarmee niet verenigen. Hij vindt dat de Belastingdienst voorbij gaat aan de essentie van zijn bezwaar. Namelijk dat de Belastingdienst alleen een naheffing voor een tariefverhoging mag doen als hierover van tevoren een voorbehoud is gemaakt. In de jaarlijkse aanslag staat niets in de trant van 'onder voorbehoud van mogelijke tussentijdse wijzigingen'. Ontevreden met de reactie van de Belastingdienst, hoopt hij dat mijn bemoeienis kan bijdragen aan een oplossing en daarom schakelt hij mij in.

    Over de tariefwijziging laat ik mij als Nationale ombudsman niet uit, dat is bij wet geregeld. Maar ik wil wel meer weten over de wijze waarop de Belastingdienst de 'jaarbetalers' zoals Bram heeft geïnformeerd over de nabetaling. Daarom stel ik de Belastingdienst een aantal vragen. Hieruit blijkt onder meer dat de Belastingdienst over de tariefverhoging niet duidelijk heeft gecommuniceerd met belastingbetalers. Ik vind dat de Belastingdienst verplicht is om op eigen initiatief burgers erop te wijzen dat zij een naheffing kunnen verwachten als het belastingtarief wordt verhoogd. Hierin is de Belastingdienst tekort geschoten. Dat is voor mij aanleiding om aan de minister van Financiën te vragen of op de rekening van de jaarlijkse motorrijtuigenbelasting een korte vermelding kan worden toegevoegd. Een vermelding waaruit blijkt dat een naheffing van de motorrijtuigenbelasting plaatsvindt als er sprake is van een tussentijdse tariefverhoging.

    Inmiddels heb ik het positieve bericht ontvangen dat de Belastingdienst de jaarlijkse aanslagen voor motorrijtuigenbelasting heeft voorzien van de extra tekst: "Let op: tussentijdse tariefwijzigingen kunnen aan u worden doorberekend." Dat is in ieder geval duidelijk, lijkt mij. Of in de woorden van Bram: "Het gaat mij niet zozeer om het bedrag van de inmiddels betaalde naheffing, maar om het principe dat de overheid zich óók aan bepaalde normen en waarden moet houden."

    * Om privacyredenen is de naam veranderd