Te laat?

Op deze pagina

    Column

    Waterschapsbelasting, WOZ belasting, verontreinigingsheffing… Ik noem maar een aantal voorbeelden van lokale heffingen die een gemeente of waterschap oplegt. Als je niet kan betalen, dan kan je bij de gemeente of waterschap om kwijtschelding vragen. Regelmatig ontvang ik klachten van mensen dat hun verzoek om kwijtschelding helemaal niet wordt behandeld. Zij krijgen dan van de gemeente of het waterschap te horen dat hun verzoek te laat is ingediend. Een voorbeeld dat mij is bijgebleven, is het verhaal van mevrouw Barends*.

    Een aantal maanden nadat mevrouw Barends een aanslag voor waterschapsbelasting heeft ontvangen, vraagt zij het waterschap om kwijtschelding. Het waterschap weigert haar verzoek te behandelen. De reden? De termijn voor het aanvragen van kwijtschelding is volgens het waterschap verstreken. Mevrouw Barends vindt dit een onverwachte reactie. Mag het waterschap zomaar haar verzoek naast zich neerleggen? Maar het waterschap blijft bij zijn standpunt. En zo komt mevrouw Barends uiteindelijk met haar klacht hierover bij mij terecht.

    De brief van mevrouw Barends is voor mij aanleiding om eens goed uit te zoeken hoe kwijtscheldingen geregeld zijn. Ik ben het niet eens met het standpunt van het waterschap. Sterker nog, volgens de regelgeving mag een waterschap of gemeente helemaal geen fatale termijn stellen voor het indienen van een kwijtscheldingsverzoek! Natuurlijk is een gemeente of waterschap vrij om te besluiten óf een bepaalde heffing geheel of gedeeltelijk wordt kwijtgescholden. Maar zij mogen geen eisen stellen aan de termijn. Ik vraag mij af hoe andere gemeenten en waterschappen hiermee omgaan. Daarom heb ik dit onderwerp ook onder de aandacht gebracht bij andere gemeenten en waterschappen. Ik heb hen aanbevolen om hun werkwijze bij kwijtscheldingen aan te passen: een termijn stellen voor kwijtscheldingsverzoeken mag niet. Overigens begrijp ik dat gemeenten en waterschappen hun werkvoorraad zo veel mogelijk willen stroomlijnen. Om die reden vind ik dat zij best aan belastingplichtigen mogen vragen om een kwijtscheldingsverzoek zo mogelijk binnen bijvoorbeeld drie maanden in te dienen. Maar het overschrijden van deze termijn mag er niet toe leiden dat een aanvraag zomaar aan de kant geschoven wordt. Dát gaat mij te ver.

    et waterschap in kwestie heeft het verzoek van mevrouw Barends inmiddels behandeld. Zij kreeg haar kwijtschelding. Nu nog hopen dat dit waterschap - én alle andere gemeenten en waterschappen - mijn aanbeveling serieus oppakken: in de toekomst geen fatale termijn stellen voor het indienen van een aanvraag om kwijtschelding. En dit ook opnemen in hun voorlichtingsmateriaal. Dat is wel zo netjes!

    * Om privacyredenen is de naam veranderd