Starre houding

Op deze pagina

    Column

    Als Nationale ombudsman ontvang ik jaarlijks zo'n 14000 klachten over de overheid. Daartussen tref ik nogal eens zaken van mensen die zijn geconfronteerd met sterke staaltjes bureaucratisch overheidsoptreden. Een voorbeeld hiervan is de zaak van mevrouw en meneer Vlier*. Dit oudere, gehandicapte echtpaar kreeg te maken met de starre houding van de gemeente Castricum.

    De Vliers zijn door hun gezondheid en leeftijd niet goed ter been. Ze hebben daarom een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart mogen mensen die moeilijk kunnen lopen op veel plekken voor de deur parkeren. Dit scheelt een flink eind lopen naar de plek van bestemming. De kaart van het echtpaar is na vijf jaar verlopen. Daarom vragen ze de gemeente hun kaart te verlengen. De gemeente zegt hen dat ze hiervoor eerst opnieuw medisch onderzocht moeten worden. Dit om te zien of het echtpaar nog wel recht heeft op de kaart.

    Hier zijn de Vliers het niet mee eens. Hun medische gegevens zijn al bij de gemeente bekend. En ze zijn er in de afgelopen vijf jaar niet jonger op geworden en hun gezondheid zeker niet beter. Ze vragen de gemeente dan ook hun parkeerkaart te verlengen zonder medisch onderzoek vooraf. Dit scheelt hen ook een vermoeiende reis naar de plaats waar ze onderzocht moeten worden. De gemeente blijft echter bij haar besluit, de Vliers moeten medisch onderzocht worden voor verlenging van de kaart. Dat is de regel.

    Daarop dient het echtpaar een klacht in bij mij. Ik zeg de gemeente dat, volgens de regels, een medisch onderzoek voor verlening van de kaart niet altijd nodig is. De gemeente kan namelijk samen met de instantie die het medisch onderzoek doet, de gezondheidssituatie van het echtpaar bekijken. En op basis daarvan besluiten af te zien van medisch onderzoek. Ik vraag de gemeente dit te doen, zodat de kaart van het echtpaar verlengd kan worden zonder het onderzoek. Maar de gemeente houdt voet bij stuk. Bovendien zegt de gemeente de aanvraag van de Vliers voor verlenging van de kaart inmiddels te hebben afgewezen. Ze wilden immers niet meewerken aan een medisch onderzoek.

    Ik vind de houding van de gemeente Castricum bijzonder bureaucratisch. Gezien de leeftijd en gezondheid van het echtpaar is duidelijk dat verder medisch onderzoek niets zou toevoegen aan de beslissing over verlenging van de kaart. Opnieuw leg ik dit uit aan de gemeente en vraag nogmaals de parkeerkaart van de Vliers te verlengen zonder medisch onderzoek vooraf. Gelukkig laat de gemeente haar bureaucratische houding nu eindelijk varen en verlengt de kaart van de Vliers zonder onderzoek.

    Inmiddels heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten dat een medische keuring bij verlenging van een gehandicaptenparkeerkaart niet meer nodig is. Hopelijk dat sterke staaltjes bureaucratie zoals in deze zaak daarmee in de toekomst zijn voorkomen.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd