Inspraak kan beter!

Op deze pagina

    Column

    Inwoners voelen zich vaak betrokken bij hun directe omgeving. Gemeente kiezen daarom soms zelf voor toepassing van inspraak. En bepaalde beslissingen mag een gemeente niet eens nemen, zonder inwoners inspraak te bieden. Zo startte ook de gemeente Purmerend een inspraakprocedure. Zij wilden iets doen aan de verkeersveiligheid in de wijk waar meneer Rest* woont. Via een inspraakprocedure krijgen meneer Rest en omwonenden de kans om te laten weten wat ze van de plannen vinden. Meneer Rest is geïnteresseerd en gaat naar verschillende bijeenkomsten van de gemeente. Hij luistert naar wat anderen vinden en geeft zelf ook zijn ideeën voor verbetering van de verkeersveiligheid. Ook vertelt hij over de knelpunten die er nu zijn.

    Als de hele procedure achter de rug is, beslist de gemeente definitief over het verkeersplan. Als Rest deze plannen leest, ziet hij van de ideeën van de wijkbewoners nauwelijks iets terug. Ook is duister of de ideeën invloed hebben gehad op de beslissing van de gemeente over de wijk. Voor meneer Rest is nu niet na te gaan welke stem hij heeft gehad in deze beslissing. Hierover klaagt hij bij de gemeente. Hij en de andere wijkbewoners voelen zich niet serieus genomen bij de inspraak over hun wijk. De gemeente zegt hem dat ze inderdaad wat steekjes heeft laten vallen bij het informeren van de wijkbewoners. En biedt Rest excuses aan. Maar hij vindt dat de gemeente onvoldoende inziet wat er mis is gegaan en hij stapt met zijn klacht naar mij. Ik bekijk de zaak en laat de gemeente weten dat ze geen recht hebben gedaan aan dat waar het bij inspraak om gaat. Serieus luisteren naar de belangen van de wijkbewoners en duidelijk vertellen wat met hun inbreng al dan niet is gedaan en waarom.

    Ik merk dat inspraak te vaak een bron van frustratie is voor betrokken burgers. En kan me dat ook voorstellen. Misschien beginnen daarom veel inwoners er niet eens aan. Neem meneer Rest. Hij steekt tijd en energie in het bestuderen van plannen van de gemeente en vormt zich hierover een mening. De inspraakprocedure biedt hem kans de gemeente deze mening te laten weten. En het lijkt mij sterk dat meneer Rest niets zinnigs over de knelpunten in zijn woonomgeving te zeggen heeft. Als vervolgens onduidelijk is of de gemeente hier iets mee doet, dan is dat knap frustrerend. De inspraak komt dan over als een verplicht nummer en Rest voelt zich terecht niet serieus genomen. Jammer, want het is belangrijk dat de gemeente profiteert van de inzichten van bewoners en hen serieus betrekt bij belangrijke beslissingen. De gemeente kan dan wel volgens de letter van de wet aan inspraak gedaan hebben, uiteindelijk blijkt het voor  Rest een wassen neus.

    Ik vind het belangrijk dat gemeenten hun inwoners betrekken bij besluiten. Daarom onderzoek ik nu hoe behoorlijke inspraak eruit kan zien. En ik wil graag ook uw ervaringen met inspraakprocedures bij gemeenten horen. Laat mij uw ervaringen weten via onze website. Zo kan ik een beeld krijgen van uw positieve of negatieve ervaringen met inspraak en helpt u mij goede voorstellen aan gemeenten te doen.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd