Inburgeren

Op deze pagina

    Column

    We kennen allemaal wel mensen die een LAT-relatie, een relatie op afstand, hebben. Mensen die, hoewel met elkaar verbonden, niet op één adres wonen. Zo’n LAT-relatie wordt wat lastig als je geliefde aan de andere kant van de wereld woont. Daarom besluiten Johan* en zijn Braziliaanse Yasmin* te trouwen. Na twee jaar op en neer reizen van en naar Brazilië willen ze gewoon bij elkaar zijn. Voor de Braziliaanse Yasmin is inburgeren verplicht.

    Vol goede moed begint Yasmin te studeren voor haar basisexamen inburgering. Na de nodige privélessen en het betalen van € 350, is het zover. Na het examen heeft Yasmin een goed gevoel. Nu is het even afwachten of ze een mooi cijfer gehaald heeft en of ze definitief naar Nederland mag komen. Een paar dagen later heeft Johan een huilende Yasmin aan de lijn. Gezakt! Johan en Yasmin zijn totaal verrast door deze negatieve uitslag. Ze vragen een tweede beoordeling. Gelukkig komt na een paar dagen het nieuws dat “de computer” een fout heeft gemaakt en dat Yasmin toch een voldoende heeft gehaald. Sterker nog; ze heeft het heel goed gedaan. Er is alleen één maar. Deze mooie uitslag kan niet verwerkt worden in haar officiële papieren. Maar, zo wordt hen op het hart gedrukt, dit heeft geen gevolgen voor de toelatingsprocedure.

    Maar Johan en Yasmin zijn hiermee niet tevreden. Yasmin is trots op haar inburgering die ook veel tijd en geld kostte. Dan mag je toch wel verwachten dat de Nederlandse Staat de juiste resultaten vermeldt? En bovendien; het Ministerie van Wonen, Wijken in Integratie kan wel zeggen dat het niet uitmaakt, maar toch! Maar hoe Johan ook probeert, het lukt hem niet om de aanpassing voor elkaar te krijgen.

    Wij vinden het een interessante zaak en verbazen ons erover dat het kennelijk onmogelijk is om deze mooie uitslag goed vast te leggen. Het is allemaal nogal ingewikkeld, zo blijkt uit de antwoorden op onze vragen. Maar het goede nieuws is dat de minister onderzoekt of het mogelijk is om bij een herbeoordeling toch nog de juiste uitslag te vermelden. En zowaar: het Ministerie vindt een oplossing. En daar gaat het natuurlijk om. De minister laat weten dat Johan en Yasmin binnen afzienbare tijd de juiste uitslag zwart op wit krijgen. Daar zijn Yasmin en Johan trots op. En zo heeft Yasmin bij haar inburgering ook mooi kennis gemaakt met de Nederlandse Staat.

    * Om privacyredenen zijn de namen veranderd