Gemeente moet gas geven

Op deze pagina

    Column

    Als de gemeente aan meneer Hoefsmit* vraagt om zijn benzinestation uit het stadscentrum te verhuizen, lijkt dit een nare verrassing. Maar meneer Hoefsmit ziet in dat verzoek een mooie kans. Op een nieuwe locatie zou hij zijn benzinestation graag uitbreiden met een LPG pomp wat in het centrum niet kan. Hoefsmit wil dan ook wel met de gemeente om tafel gaan zitten. Ze onderhandelen over een nieuwe plek voor het benzinestation. En meneer Hoefsmit legt ook zijn wens voor een LPG pomp aan de gemeente voor.

    De gemeente en Hoefsmit worden het eens over een nieuwe plek voor het benzinestation. Ook zegt de gemeente Hoefsmit toe dat ze de mogelijkheden gaat bekijken voor een LPG pomp bij zijn station. Voor deze pomp moet wel vergunningen bij de gemeente aangevraagd worden. Dit doet hij. Ondertussen opent hij zijn nieuwe benzinestation, waar alleen diesel en benzine te koop is. Het wachten is op de verlening door de gemeente van de vergunningen voor de nieuwe LPG pomp.

    En dit wachten duurt lang! Want de gemeente neemt maar geen besluit over de vergunningen. Na een jaar is Hoefsmit het wachten zat. Hij wil weten waar hij aan toe is en of die LPG pomp er nu wel of niet mag komen. Hoefsmit dient een klacht in bij de Nationale ombudsman over dit lange wachten. Daarop vraag ik de gemeente om opheldering over Hoefsmits zaak. De gemeente geeft toe dat het besluit over de vergunningen inderdaad lang duurt. Hiervoor heeft ze Hoefsmit al excuses aangeboden.

    Maar excuses geven meneer Hoefsmit niet de duidelijkheid waar hij al zo lang op wacht. De gemeente had meneer Hoefsmit veel eerder duidelijkheid over de verlening van de vergunningen moeten geven. Zeker ook omdat de gemeente heeft geprofiteerd van Hoefsmits meewerkende houding bij verplaatsing van zijn benzinestation. Natuurlijk had Hoefsmit ook belang bij de uitbreiding met een LPG pomp. Maar het is niet netjes dat de gemeente al die tijd niets van zich laat horen. Dit heeft meneer Hoefsmit zeker niet verdient.

    Ik vraag de gemeente wat meer gas te geven in de besluitvorming en om meneer Hoefsmit binnen vier weken alsnog opheldering te geven. Dit gebeurt en Hoefsmit krijgt duidelijkheid wanneer de gemeente een besluit over de vergunningen voor zijn LPG pomp. En het is mooi dat de vergunning er inmiddels is. Meneer Hoefsmit kan nu ook LPG aan zijn klanten aanbieden.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd