Welke effecten kan de Nationale ombudsman hebben?

Als u er niet uitkomt met de overheidsinstantie, hoeft u het er niet bij te laten zitten. Klagen bij de Nationale ombudsman heeft zin. Allereerst voor uzelf, maar ook voor andere mensen, en voor de overheidsinstanties. Die kunnen er beter van worden.

Oplossing of duidelijkheid

U hebt natuurlijk het liefste dat de Nationale ombudsman uw probleem snel oplost. Dat lukt vaak. Hij bespreekt de klacht met de overheidsinstantie en met u, en doet een voorstel voor een oplossing. Soms is langduriger onderzoek nodig. Daarna doet de ombudsman een uitspraak over uw klacht. Misschien krijgt u gelijk, misschien niet. In elk geval heeft u duidelijkheid. Daarbij kan het ook zo zijn dat het probleem voor u zelf niet opgelost kan worden, maar dat andere mensen ditzelfde probleem niet meer zullen hebben omdat de overheidsinstantie de werkwijze verandert.

Overheid wordt beter

Als de Nationale ombudsman verbeteringen voorstelt, nemen de overheidsinstanties die bijna altijd over. Daardoor hoeven andere mensen niet meer te klagen. Na zo’n onderzoek kijken overheidsinstanties vaak beter naar zichzelf. Omdat ze hebben gezien hoe belangrijk het is dat ze burgers netjes behandelen.


Text Size

Printervriendelijke versie
Lees voor