2014/105: UWV mag nooit adresgegevens aan derden doorgeven

Rapport

Mevrouw X had een slechte verhouding met haar ex-partner en diens familie en verhuisde om die reden in 2012. Toen haar ex-partner in 2013 overleed, kreeg haar minderjarige zoon als enige erfgenaam recht op een overlijdensuitkering van het UWV. Mevrouw X kreeg op haar adres een brief van het UWV toegestuurd, gericht aan de erfgenaam, met het verzoek een rekeningnummer door te geven waarop de uitkering gestort kon worden. Volgens mevrouw X heeft haar ex-schoonmoeder nadien met het UWV gebeld, heeft zij geïnformeerd naar de overlijdensuitkering en gevraagd naar de brief die was verstuurd. Mevrouw X hoorde van de hulpverlener die zij heeft, dat de medewerker van het UWV telefonisch haar adresgegevens aan haar ex-schoonmoeder had doorgegeven. Haar ex-schoonmoeder had dat tegen de hulpverlener verteld. Mevrouw X vindt dat het UWV met het verstrekken van haar (geheime) adresgegevens haar privacy heeft geschonden en klaagt daarover. Zij wilde niet dat haar adres bekend werd bij derden.

De Nationale ombudsman heeft deze klacht getoetst aan het vereiste van behoorlijk overheidsoptreden, dat het recht op privacy dient te worden gerespecteerd. Hij vindt de klacht gegrond. Hij acht het aannemelijk dat het UWV in een van de telefoongesprekken de adresgegevens, die staan op de brief gericht aan de erfgenaam, heeft verstrekt aan de ex-schoonmoeder. Daarmee zijn - onbedoeld - de adresgegevens van mevrouw X bekend geworden bij haar ex-schoonmoeder. Het UWV wist niet en kon dat ook niet weten dat de erfgenaam en mevrouw X op hetzelfde (geheime) adres woonden; mevrouw X komt immers niet voor in het dossier van haar overleden ex-partner. Het UWV had echter de adresinformatie die stond op de brief in het geheel niet mogen verstrekken aan de ex-schoonmoeder.

De Nationale ombudsman acht de klacht over de klachtbehandeling door het UWV gedeeltelijk gegrond. Het UWV heeft in het kader van de klachtbehandeling niet voldoende naar mevrouw X geluisterd, waardoor zij zich niet gehoord voelt in wat zij het UWV vroeg. Door een onzorgvuldigheid van het UWV is het adres van mevrouw X –onbedoeld- bekend geworden. In een goede klachtbehandeling had dit – eerder – ontdekt kunnen worden en had het UWV daar gepast op kunnen reageren.

Instansha: UWV

Complaint:

verstrekking van adresgegevens van verzoekster

Judgement:

Gegrond

Instansha: UWV

Complaint:

klachtbehandeling

Judgement:

Gegrond