2014/092 UWV beantwoordt vragen niet volledig

Rapport

Verzoekster ontving jarenlang een gedeeltelijke WIA/WGA-uitkering. Zij stond al die tijd als werkzoekende ingeschreven. Zij dacht dat die inschrijving verplicht was. In 2013 werd een nieuw werkplan opgesteld waarbij de re-integratiebegeleiding naar Werkbedrijf Activerium in Apeldoorn overgeheveld werd. Het nieuwe werkplan werd in het intranetsysteem van het UWV WERKbedrijf verwerkt. In plaats van een koppeling aan de bestaande inschrijving werd zij opnieuw ingeschreven en daarmee werd zij een digitale klant met beperking tot louter elektronische dienstverlening van het UWV WERKbedrijf.

Verzoekster klaagde over de gebrekkige dienstverlening en informatieverstrekking door het UWV bij de verlenging van haar bewijs van inschrijving als werkzoekende. Daarnaast klaagde zij erover dat via het werkplan vertrouwelijke medische informatie verspreid werd. Verder maakte zij er zich zorgen over dat zij door de fouten van het UWV nu voortaan alleen nog digitaal kon communiceren met het UWV.

De Nationale ombudsman opende het onderzoek naar de klachten van verzoekster.

Het UWV verklaarde de klachten van verzoekster gegrond en bevestigde dat zij nog steeds op de oude niet elektronische manier kon blijven communiceren met het UWV. Verzoekster vond dat het UWV niet al haar vragen duidelijk had beantwoord.

De Nationale ombudsman acht de klacht over de verlenging van het bewijs van inschrijving als werkzoekende gegrond wegens schending van het vereiste van goede organisatie. De klacht over het delen van medische informatie is gegrond wegens het onvoldoende respecteren van het grondrecht van bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De Nationale ombudsman beveelt het UWV aan om met verzoekster in gesprek te gaan om haar nog resterende vragen te beantwoorden.

Instansha: UWV Amsterdam

Complaint:

dienstverlening en informatieverstrekking bij de verlenging van bewijs van inschrijving als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf

Judgement:

Gegrond

Instansha: UWV Amsterdam

Complaint:

via het werkplan werd vertrouwelijke informatie verspreid

Judgement:

Gegrond