2014/079 Politie heeft voldoende aanleiding om informatie met BJZ te delen

Rapport

Verzoeker en zijn inmiddels ex-echtgenote hebben vanaf 2011 echtelijke problemen. In augustus 2012 deed verzoekers ex-echtgenote aangifte bij de politie van mishandeling en bedreiging met de dood door verzoeker. Vervolgens dook zij samen met haar dochter onder en vroeg officieel de scheiding aan. Verzoeker kreeg van de politie een huisverbod en verzoekers ex-echtgenote kreeg een zogenoemde Aware alarmknop van de politie. Eind 2012 probeerde verzoeker een vluchtelingenpaspoort aan te vragen voor zijn tienjarige dochter. Naar aanleiding van het incident in augustus 2012 en het opgelegde huisverbod deed de politie een melding bij het Crisisinterventieteam van Bureau Jeugdzorg (BJZ) om de veiligheid van verzoekers dochter te kunnen garanderen. Een medewerkster van BJZ belde hierop op 24 februari 2013 met een betrokken politieambtenaar om informatie in te winnen over de situatie en dan met name de kans dat verzoeker zijn dochter zonder toestemming van zijn ex-echtgenote mee naar het buitenland zou nemen.

In dit verband klaagt verzoeker er over dat deze betrokken politieambtenaar desgevraagd heeft laten weten dat het risico bestond dat verzoeker zijn dochter tegen de wil van zijn ex-echtgenote zou meenemen naar het buitenland.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de betrokken ambtenaar het vereiste van professionaliteit niet heeft geschaad. Hoewel de betrokken politieambtenaar verzoeker niet eerst heeft gesproken, is de Nationale ombudsman van oordeel dat hij de visie van de medewerkster van BJZ, dat er een risico bestond dat verzoeker zonder toestemming van zijn ex-echtgenote zijn dochter naar het buitenland zou meenemen, redelijkerwijs heeft kunnen bevestigen. Gezien de feiten en omstandigheden en de wijze waarop de medewerkster van BJZ de kwestie aan de betrokken politieambtenaar heeft voorgelegd, kan de Nationale ombudsman zich voorstellen dat de betrokken politieambtenaar zo heeft gereageerd. Daarbij acht de Nationale ombudsman van belang dat de betrokken politieambtenaar als professional de vrijheid heeft om een goede afweging en professionele inschatting te maken en dat hij door de medewerkster van BJZ werd benaderd. Ook neemt hij in aanmerking dat de betrokken politieambtenaar niet heeft bevestigd dát verzoeker zijn dochter met zekerheid zonder toestemming zou meenemen naar het buitenland, maar dat er een risico daartoe bestaat.

Vereiste van professionaliteit, behoorlijk.

Instansha: Regionale politie-eenheid Noord-Holland

Complaint:

op 24 februari 2013 desgevraagd laten weten dat het risico bestond dat verzoeker zijn dochter tegen de wil van zijn ex-echtgenote zou meenemen naar het buitenland