2014/072 Dienst Terugkeer en Vertrek doet voldoende voor uitgeprocedeerde Ethiopiër

Rapport

Verzoeker is een uitgeprocedeerde asielzoeker. Hij moet Nederland verlaten en terugkeren naar zijn land van herkomst, maar slaagt er niet in om aan documenten te komen waarmee hij zijn identiteit en nationaliteit aan te tonen om via de Ethiopische ambassade een laissez-passer (eenmalig te gebruiken reisdocument) te krijgen waarmee hij kan terugreizen. Hij heeft de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) gevraagd hem te helpen.

Verzoeker klaagt erover dat de DT&V hem onvoldoende faciliteert om zijn terugkeer te realiseren. In het bijzonder klaagt hij erover dat de DT&V geen stappenplan voor hem maakt zodat duidelijk wordt wat nog van hem mag worden verwacht voor het vaststellen van zijn identiteit.

Conform de rol die de DT&V is toebedeeld heeft de DT&V met verzoeker gesprekken gevoerd, hem suggesties gedaan over de acties die hij kon ondernemen, hem daarvoor ondersteunende informatie aangereikt en hem tweemaal gepresenteerd bij de Ethiopische ambassade, verder heeft de DT&V desgevraagd een identificatieonderzoek laten uitvoeren door de vreemdelingenpolitie.

Redelijkheid. Niet gegrond.

Onjuiste ambtshalve toetsing DT&V aan buitenschuldbeleid. Geen oordeel.

Instansha: Dienst Terugkeer en Vertrek

Complaint:

verzoeker onvoldoende gefaciliteerd om zijn terugkeer te realiseren

Instansha: Dienst Terugkeer en Vertrek

Complaint:

onjuiste toetsingscriteria gehanteerd