2014/071 Politie vindt geen hennepkwekerij ondanks aanwijzingen voor binnentreding

Rapport

Politieambtenaren van de eenheid Zeeland-West-Brabant hebben een onderzoek in verzoekers woning ingesteld vanwege het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij. Bij de woning aangekomen bleek verzoeker niet thuis te zijn. De politieambtenaren werden bij de woning aangesproken door een vriend van verzoeker, die verklaarde dat hij af en toe in de woning verbleef. Hij verschafte de politieambtenaren toegang tot de woning. In de woning werd geen hennepkwekerij aangetroffen.

Verzoeker klaagt erover dat politieambtenaren van de regio Zeeland-West-Brabant zonder reële verdenking zijn woning zijn binnengetreden wegens het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij.

De politie had het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij gebaseerd op een anonieme melding. Deze melding hield in dat er in de woning een hennepkwekerij zou zijn; dat alle ramen waren afgesloten door luxaflex; het water aan de galerijkant langs de ruiten liep en dat van een normale bewoning geen sprake leek te zijn. Voorts heeft er een zogenoemde blokmeting plaatsgevonden waarop een henneppatroon werd waargenomen op de kabel waarop verzoekers woning is aangesloten. Ten slotte hebben de politieambtenaren een zoemend geluid waargenomen, evenals het feit dat de ramen inderdaad waren afgesloten door luxaflex en dat er vocht langs het raam naar beneden liep.

De Nationale ombudsman was van mening dat de politie niet kon worden verweten dat er geen warmtemeting was uitgevoerd, omdat het niet mogelijk was om een dergelijke warmtemeting heimelijk te verrichten. Voorts heeft de Nationale ombudsman overwogen dat genoemde aanwijzingen op zichzelf gezien niets hoeven te betekenen, maar dat deze tezamen volgens vaste jurisprudentie van de strafrechter voldoende grond vormen voor een redelijk vermoeden dat er in de woning een in werking zijnde hennepkwekerij aanwezig kon zijn. Het was dan ook niet onjuist om verzoekers woning binnen te treden. Dat achteraf geen hennepkwekerij is aangetroffen en dat dit de tweede keer is voor verzoeker, doet hieraan - hoe vervelend en ingrijpend ook - niet af.

De politie heeft het huisrecht voldoende gerespecteerd.

Instansha: Regionale politie-eenheid Zeeland-West-Brabant

Complaint:

zonder reële verdenking verzoekers woning binnengetreden wegens het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij