2014/070 Politie moet zorgvuldig omgaan met sollicitatieprocedures en antecedentenonderzoeken

Rapport

Verzoeker heeft gesolliciteerd bij het KLPD op een functie bij de afdeling Integriteit. Na het voeren van de sollicitatiegesprekken wordt verzoeker een tijdelijke functie in het vooruitzicht gesteld. Er wordt een uitgebreid antecedenten- en referentenonderzoek uitgevoerd, verzoeker is trouwens van mening dat het hier een veiligheidsonderzoek betrof. Het KLPD besluit naar aanleiding van het resultaat van dit onderzoek verzoeker niet aan te nemen en deelt hem dit mee.

Verzoeker klaagt er over dat de wijze waarop hij uiteindelijk is afgewezen onzorgvuldig en niet integer was. Hij wil zich graag verweren tegen de onderzoeksresultaten en vraagt om inzage in de stukken. Tevens verzoekt hij het KLPD om het verdere onderzoek stop te zetten. Hij vermoedt dat er gesproken is met mensen die niet de waarheid over hem hebben verklaard. Het nog verder spreken met personen uit zijn naaste omgeving zou hem schade kunnen berokkenen. Het KLPD weigert inzage in de onderzoeksresultaten en vernietigt het sollicitatiedossier.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat het KLPD het antecedentenonderzoek had moeten afsluiten met een definitief en formeel advies. Dan had verzoeker toegang gehad tot de in wet- en regelgeving vastgelegde rechtsbescherming voor sollicitanten. Nu het onderzoek halverwege is afgebroken en alle stukken direct zijn vernietigd, is hem de mogelijkheid ontnomen om zich te kunnen verweren tegen de door hem gevoelde aantasting van zijn integriteit.

Fair play, niet behoorlijk

De Nationale ombudsman beveelt de korpschef van de Nationale politie aan om in gesprek te gaan met verzoeker en te overwegen om een passende financiële vergoeding aan te bieden voor zijn lange juridische strijd om rechtvaardigheid.

Instansha: Landelijke Eenheid te Driebergen (voormalig Korps Landelijke Politiediensten)

Complaint:

verzoekers sollicitatie naar de functie van Hoofd Integriteit onzorgvuldig afgehandeld.

Judgement:

Gegrond