2014/048: Politie had man die ruzie had met buren niet meteen mee moeten nemen naar bureau

Rapport

In september 2012 kwam er bij de politie Tilburg een melding binnen dat er een burenconflict gaande was op het adres van verzoeker. Ter plaatste troffen de politieambtenaren S. en L. verzoeker aan. Omdat verzoeker een verwarde indruk op hen maakte, besloten zij verzoeker mee te nemen naar het politiebureau, zodat hij daar onderzocht kon worden door een GGD-arts van de crisisdienst. Verzoeker werd vervolgens in afwachting van de GGD-arts opgehouden op het politiebureau. Nadat hij was onderzocht en de GGD-arts had geoordeeld dat hij niet verward was, werd hij weer heengezonden.

Verzoeker klaagt er over dat hij het kader van artikel 3 Politiewet is aangehouden, overgebracht naar en opgehouden op een politiebureau te Tilburg.

Artikel 25 van de Ambtsinstructie is niet van toepassing op deze situatie. Een andere wettelijke bepaling waarop een dergelijke overbrenging van een persoon die geestelijk in de war is kan worden gebaseerd is er evenmin. Zoals de Nationale ombudsman al eerder in zijn rapport 2010/089 heeft overwogen, betekent het ontbreken van een juridische basis niet zonder meer dat het overbrengen van een verward persoon onbehoorlijk is. Van belang is hierbij of de afweging om iemand over te brengen naar het politiebureau teneinde hem daar te laten beoordelen zorgvuldig en gewetensvol heeft plaatsgevonden. Niet moet uit het oog worden verloren dat het overbrengen van een persoon naar het politiebureau om hem daar vervolgens op te houden, een ingrijpend middel is. De Nationale ombudsman is van oordeel dat verzoeker in dit geval niet direct meegenomen had mogen worden naar het politiebureau, nu er eerst nog andere, minder ingrijpende mogelijkheden voorhanden waren om te zorgen dat verzoeker de nodige zorg zou krijgen.

Niet behoorlijk, recht op persoonlijke vrijheid

Overige klachten:

Klachtbehandeling

Het onvoldoende motiveren van de beslissing op de klacht van verzoeker, niet behoorlijk, vereiste van goede motivering

Instansha: Politiechef van regionale eenheid Zeeland-West-Brabant

Complaint:

aangehouden, overgebracht naar en opgehouden op een politiebureau

Judgement:

Gegrond

Instansha: Politiechef van regionale eenheid Zeeland-West-Brabant

Complaint:

motivering van de beslissing op de klacht van verzoeker

Judgement:

Gegrond