2014/040: Gemeente Heerlen weigert terecht naturalisatieverzoek in behandeling te nemen

Rapport

Op 29 november 2012 vroeg verzoeker op het stadhuis van de gemeente Heerlen voor zichzelf en zijn hele gezin de Nederlandse nationaliteit aan. Verzoeker overhandigde hiertoe een aantal documenten en gaf aan dat zijn minderjarige dochter op 31 december 2012 achttien jaar zou worden, en dat hij daarom de naturalisatie voor die datum geregeld wilde hebben. De reden hiervoor was dat voor een naturalisatie van een minderjarige slechts € 119,- betaald hoeft te worden, terwijl dit voor een meerderjarige € 810,- bedraagt. De baliemedewerkster van de gemeente gaf aan dat het naturalisatieverzoek voor de minderjarige dochter nooit voor 31 december 2012 afgerond zou zijn, waardoor zij niet kon delen in de naturalisatie van haar ouders. Daarom had het geen zin om op dat moment de legeskosten die hoorde bij een minderjarige te voldoen.

Verzoeker klaagt erover dat een baliemedewerkster van de gemeente Heerlen de aanvraag tot naturalisatie van zijn toen nog minderjarige dochter op 29 november 2012 niet in behandeling heeft genomen en niet heeft doorgestuurd naar de IND.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de gemeente behoorlijk had gehandeld. Wanneer er een aanvraag tot naturalisatie wordt gedaan, moeten er legeskosten worden betaald voordat de aanvraag wordt opgestuurd naar de IND. Niet het moment van aanvraag is bepalend voor de hoogte van de legeskosten, maar het moment waarop het koninklijke besluit wordt afgegeven. Uit informatie van de IND blijkt dat - ondanks dat de IND de aanvragen van 17-jarigen met voorrang behandelt om te voorkomen dat zij gedurende de behandeling meerderjarig worden - het niet mogelijk is om een naturalisatieaanvraag binnen vijf weken af te ronden. Daar komt nog bij dat in het geval van verzoeker er ook nog feestdagen in deze periode vielen. Dat betekent dat de dochter van verzoeker meerderjarig zou zijn op het moment dat het koninklijk besluit voor haar ouders zou worden afgegeven en haar aanvraag tot naturalisatie (medeverlening) dus zou worden afgewezen. Gelet hierop acht de Nationale ombudsman het niet onredelijk dat de baliemedewerkster van de gemeente heeft gesteld dat de dochter van verzoeker al eind november een eigen aanvraag moest indienen, en dat verzoeker het daarbij behorende (hogere) legesbedrag moest betalen.

Redelijkheidsvereiste, behoorlijk.

Instansha: Gemeente Heerlen

Complaint:

aanvraag tot naturalisatie van verzoekers toen nog minderjarige dochter op 29 november 2012 niet in behandeling genomen en niet doorgestuurd naar de IND.