2014/032: Wateroverlast na renovatie pad door gemeente en ophoging pad door buren

Rapport

Verzoekster woont in de gemeente Kaag en Braassem. Het achterpad tussen haar tuin en dat van haar achterburen is eigendom van de gemeente. Die heeft het pad in de zomer van 2012 opnieuw bestraat. Enkele weken later hebben een aantal buren de bestrating gedeeltelijk verhoogd, zodat hun schuren beter toegankelijk zijn. Verzoekster ondervindt hierdoor, evenals haar directe buren, overlast. Zo stroomt regenwater direct haar tuin en schuur in.

De Nationale ombudsman overwoog dat de gemeente de achterburen van verzoekster terecht de kans bood om er gezamenlijk uit te komen. Het geniet veruit de voorkeur om conflicten op een informele, persoonlijke manier op te lossen waarbij de verschillende partijen zelf een afweging kunnen maken van de belangen die spelen.

De achterburen kregen daarbij door de gemeente wel een termijn gesteld. Door deze meerdere malen te laten verlopen en te verschuiven ontstond er echter onduidelijkheid. Daarnaast bleek het de ombudsman dat de gemeente ten onrechte in de veronderstelling leefde dat een mediationgesprek heeft geleid tot een door partijen geaccepteerde uitkomst. Verzoekster had echter een heel andere beleving. Door haar te lang in onzekerheid te laten over de door de gemeente te ondernemen stappen is naar het oordeel van de Nationale ombudsman niet gehandeld in overeenstemming met het vereiste van voortvarendheid. De klacht is dan ook gegrond.

Wel nam de ombudsman met instemming kennis van de mededeling van de gemeente dat de onwenselijke situatie inmiddels zou zijn verholpen.

Instantie: Gemeente Kaag en Braassem

Klacht:

niet voortvarend gehandeld naar aanleiding van een handhavingsverzoek inzake een door verzoeksters achterburen achterburen gerealiseerde verhoging in het achterpad.

Oordeel:

Gegrond