2014/031: Niet vermelde sleepkosten bij ophalen gestolen auto

Rapport

Verzoekers gestolen auto is door de politie aangetroffen en overgebracht naar de Zichtenburglaan te Den Haag. De politie liet verzoeker schriftelijk weten dat zijn auto was vrijgegeven en dat hij de auto kon ophalen. In die brief was aangevinkt dat verzoeker de stallingskosten à €17,50 per dag diende te betalen. Bij het afhalen van de auto bleek dat verzoeker ook de sleepkosten moest betalen, terwijl die kosten niet op de brief waren aangevinkt.

Verzoeker klaagt erover dat hij bij het ophalen van zijn auto de sleepkosten moest betalen terwijl hij er – gelet op een eerdere brief die hij van de politie had ontvangen – op mocht vertrouwen dat hij alleen de stallingskosten diende te voldoen/

De Nationale ombudsman is het met de politiechef eens dat wanneer de politie aanvankelijk aangeeft dat er geen sleepkosten verschuldigd zijn, de burger er op moet kunnen vertrouwen dat deze kosten later niet alsnog in rekening worden gebracht.

De politie heeft in strijd met het vereiste van een goede organisatie gehandeld.

De Nationale ombudsman heeft met instemming kennis genomen van het feit dat de politiechef heeft besloten de kosten voor het wegslepen van de auto alsnog kwijt te schelden en de betreffende brief, waarin wordt aangegeven welke kosten een burger bij het ophalen van zijn auto moet voldoen, heeft aangepast.

Instantie: Regiopolitie Den Haag

Klacht:

nota van € 165,- voor sleepkosten ontvangen, nadat verzoeker zijn gestolen auto bij de politie Den Haag had opgehaald en stallingskosten had voldaan, terwijl hij er - gelet op de brief van 13 maart 2013 van de politie - op mocht vertrouwen dat hij alleen de stallingskosten diende te voldoen.

Oordeel:

Gegrond