2014/027: Verbod op handtas, telefoon en krant bij verhoren in Detentiecentrum Rotterdam

Rapport

Verzoekster is tolk. Zij staat vreemdelingen bij in hun procedures, bijvoorbeeld bij de rechtbank. Soms neemt een vreemdeling deel aan een rechtbankzitting zonder daadwerkelijk daar aanwezig te zijn. Zo neemt een vreemdeling die in Detentiecentrum Rotterdam verblijft, deel aan een rechtbankzitting via een telefonische verbinding.

Verzoekster klaagt erover dat zij bij haar bezoek als tolk aan een rechtbankzitting in Detentiecentrum Rotterdam geen handtas, telefoon en krant mag meenemen, terwijl dat bij andere justitiële instellingen niet of in mindere mate een probleem is.

Niet valt in te zien hoe een bezoeker door het meenemen van een tas en een krant veiligheid en orde in de inrichting in gevaar zou kunnen brengen. Op dit punt voldoet de toegangsregeling dan ook niet aan het vereiste van evenredigheid. De gedraging is in zoverre niet behoorlijk. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geeft dit ook toe en zegt toe dat voortaan ook tas, krant en andere (kantoor)benodigdheden mogen worden meegenomen; de instructie zal op dit punt worden aangepast. De Nationale ombudsman heeft hiervan met instemming kennisgenomen.

Om het vertrek te bereiken waar verzoekster en de betrokken vreemdeling via de telefoon contact hebben met de rechtbank, moet verzoekster via het beveiligde deel van inrichting. Anders dan het geval is bij een tas en een krant, kleven er een aantal bezwaren aan het meenemen van een tegenwoordig met allerlei technische snufjes uitgeruste telefoon, zoals het maken van geluids- en beeldopnames. Het beleid ten aanzien van het meenemen van telefoons geldt dan ook in vrijwel alle penitentiaire inrichtingen. De staatssecretaris kan worden gevolgd in zijn stelling dat het meenemen van telefoons daarom in het algemeen niet wenselijk is. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld voor een advocaat die zijn / haar cliënt bijstaat in een procedure. Ook verzoekster steunt als tolk de betrokken vreemdeling; een goede vertaling is immers van groot belang. De staatssecretaris stelt echter terecht dat in tegenstelling tot een advocaat een tolk bij het werk, het daadwerkelijke ter plekke vertalen, geen telefoon nodig heeft. Verzoekster heeft haar telefoon derhalve alleen nodig voor andere – zakelijke – belangen. Er kan begrip worden opgebracht voor het nadeel voor verzoekster om eventuele opdrachten mis te lopen. Gelet op de risico's die kleven aan het meenemen van een telefoon weegt verzoeksters belang echter niet op tegen de belangen van veiligheid en orde in een beveiligde inrichting. De toegangsregels zijn op dit punt niet onevenredig streng.

evenredigheidsvereiste

Instantie: Detentiecentrum Rotterdam

Klacht:

bij bezoek als tolk aan een rechtbankzitting geen handtas en krant mogen meenemen terwijl dat bij andere justitiële instellingen niet of in mindere mate een probleem is.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Detentiecentrum Rotterdam

Klacht:

bij bezoek als tolk aan een rechtbankzitting geen telefoon mogen meenemen terwijl dat bij andere justitiële instellingen niet of in mindere mate een probleem is.

Oordeel:

Niet gegrond