2014/023: UWV legt sanctie op aan werkgever wegens het ontbreken van gevraagde informatie

Rapport

De heer K., die bedrijfsarts is, kreeg van een verzekeringsarts van het UWV een brief met het verzoek, vragen te beantwoorden en medische informatie aan te leveren, dit in verband met een WIA-aanvraag van een werknemer. De UWV-arts had eerst telefonisch contact gezocht en had toen gehoord dat de heer K. op dat moment afwezig was wegens vakantie. In de brief aan de heer K. stelde hij een reactietermijn van vijf werkdagen; die termijn verliep tijdens de vakantie van de heer K.

De waarnemer van de heer K. stuurde de brief van het UWV door naar het vakantieadres van de heer K. Deze reageerde per mail vervolgens zo goed mogelijk op de vragen van het UWV en deed dat binnen de gestelde termijn van vijf werkdagen. Na zijn vakantie ontdekte hij echter dat het UWV aan zijn opdrachtgever, de werkgever, een administratie sanctie had opgelegd omdat hij, de heer K., niet zou hebben gereageerd op het verzoek om informatie en stukken.

De Nationale ombudsman stelde vast de heer K. alles had gedaan wat in redelijkheid van hem kon worden verwacht: op zijn voicemail was aangegeven dat hij tot 5 augustus afwezig was, er was een vervanger die hem informeerde over de brief van het UWV en vervolgens beantwoordde hij vanaf zijn vakantieadres de vragen van het UWV, naar beste vermogen, binnen de gestelde termijn.

Op 31 juli werd door het UWV vervolgens een administratieve sanctie opgelegd aan de werkgever, omdat de gevraagde aanvullende informatie niet was ontvangen.

Ook reageerde de heer K. in dit geval wel tijdig op het verzoek om informatie; in de brief waarmee aan zijn opdrachtgever een sanctie werd opgelegd werd echter aangegeven dat hij niet had gereageerd en dat hij hiervoor ook geen geldige reden had gegeven. Het is begrijpelijk dat de heer K. dit heel vervelend vond. De arts van het UWV had dan ook rekening moeten houden met de situatie van verzoeker en had, zeker in reactie op diens bericht van 26 juli, adequater moeten reageren. De Nationale ombudsman is van oordeel dat het UWV daarmee het vereiste van actief luisteren heeft geschonden.

De gedraging is niet behoorlijk.

Vereiste: goede luisteren naar de burger.

Instantie: UWV Groningen

Klacht:

verzekeringsarts heeft verzoeker verzocht om binnen vijf werkdagen informatie te verstrekken terwijl deze verzekeringsarts op de hoogte was van zijn afwezigheid wegens vakantie.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: UWV Groningen

Klacht:

verzoeker geen hersteltermijn gegund toen de door hem verstrekte informatie niet voldoende bleek te zijn.

Oordeel:

Gegrond