2014/015: Politie vernietigt in beslag genomen auto van vrouw die reed onder invloed

Rapport

Op 3 en 4 maart 2011 werd verzoekster geverbaliseerd voor het rijden onder invloed en werd haar rijbewijs ingehouden en haar auto in beslag genomen. Verzoekster klaagt erover dat het Openbaar Ministerie te Haarlem haar pas voor een politierechterzitting op 21 maart 2012 heeft gedagvaard, terwijl het Openbaar Ministerie haar bij brief van 9 maart 2011 had laten weten dat zij binnen zes maanden zou worden gedagvaard. Zou zij binnen zes maanden zijn gedagvaard, dan zou haar auto niet zijn vernietigd.

Het is op zichzelf juist zoals het College stelt dat er geen wettelijke verplichting is geschonden nu de strafzaak tegen verzoekster niet binnen zes maanden na het invorderen van het rijbewijs plaatsvond.

Echter, nu de officier van justitie in zijn brief van 9 maart 2011 zonder enig voorbehoud schrijft dat verzoekster binnen zes maanden zou worden gedagvaard, is de Nationale ombudsman van oordeel dat verzoekster hierop mocht vertrouwen. Daar komt bij dat de Nationale ombudsman het onbegrijpelijk vindt dat deze zaak op het parket zo lang is blijven liggen. Dat het hier zou gaan om een standaard verkeerszaak zoals de minister zegt, deelt de Nationale ombudsman niet. Niet alleen was hier sprake van een alcoholzaak waarbij er een rijbewijs was ingehouden, ook speelde hier mee dat de auto van verzoekster in beslag was genomen. De rechter had tijdens de raadkamerbehandeling over de inbeslaggenomen auto duidelijk gezegd dat de zittingsrechter hier een beslissing over moest nemen. Dit had voor de officier van justitie reden moeten zijn om de strafzaak tegen verzoekster met voortvarendheid - en in ieder geval binnen de toegezegde termijn van zes maanden - ter zitting te brengen. Het is aannemelijk dat de auto van verzoekster dan nog niet zou zijn vernietigd.

Vereiste van betrouwbaarheid, niet behoorlijk.

De Nationale ombudsman geeft het Openbaar Ministerie Noord-Holland in overweging een passend gebaar in de richting van verzoekster te maken.

Klacht 2:

Voorts klaagt verzoekster erover dat de Domeinen Roerende Zaken haar inbeslaggenomen auto te laag heeft getaxeerd. Klacht behoorlijk. Redelijkheidsvereiste.

Instantie: Minister van Veiligheid en Justitie

Klacht:

verzoekster pas voor een politierechterzitting op 21 maart 2012 gedagvaard, terwijl het Openbaar Ministerie haar bij brief van 9 maart 2011 had laten weten dat zij binnen zes maanden zou worden gedagvaard. Zou zijn binnen zes maanden zijn gedagvaard, dan zou haar auto niet zijn vernietigd.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Domeinen Roerende Zaken te Apeldoorn

Klacht:

verzoekster inbeslaggenomen auto te laag getaxeerd

Oordeel:

Niet gegrond